[智能電話] iphone你地鍾意白色定黑色

引用:
原帖由 lorym 於 2011-11-5 10:06 發表

其實國內 D 廠係咪間間都差唔多架?
點解個個都插艾瘋既?
風頭deng

一跳保全家...

引用:
原帖由 Heee 於 5-11-2011 10:10 AM 發表
一跳保全家...
咁係咪即係福利好?

引用:
原帖由 cainester 於 2011-11-5 10:00 發表

好憤青feel
有幾憤青FEEL..呢幾年係大家追逐呢D新科技既時候..腳底下踏住幾多屍骸
幾多山河比呢D生產線污染左...幾多土地比呢D電子垃圾堆滿左(放心...唔止中國一個奶野)
有時換機買新野真係停一停諗一諗...唔係你財政負唔負擔到..係呢個地球負唔負擔到..
當然大家可以聽過就算...人人價值觀唔同...

引用:
原帖由 Lily 於 2011-11-5 10:12 發表

有幾憤青FEEL..呢幾年係大家追逐呢D新科技既時候..腳底下踏住幾多屍骸
幾多山河比呢D生產線污染左...幾多土地比呢D電子垃圾堆滿左(放心...唔止中國一個奶野)
有時換機買新野真係停一停諗一諗...唔係你財政負 ...
所以我都鐘意用返舊電話

引用:
原帖由 lorym 於 2011-11-5 10:12 發表

咁係咪即係福利好?
唔係....

但係死左既賠償好似係政府規定...(好似)....

引用:
原帖由 jackli 於 2011-11-5 10:20 發表

所以我都鐘意用返舊電話
仲用緊nokia 2630

引用:
原帖由 Heee 於 2011-11-5 10:24 發表

仲用緊nokia 2630

引用:
原帖由 jackli 於 2011-11-5 10:24 發表

其實我想買番鬚刨王....

當然唔係間間都差唔多...特別係唔少工廠北移...請返D LOCAL人...好多住返自己屋企又唔肯+班
但問題出係買家度...廠家都係毛利細既...生產呢D野當然睇送食飯...10先做到既野...買家硬話只比8蚊..人工材料可能已經佔7蚊..重有8毫子比政府(什麼地方教育$修橋補路$)
剩果2毫子唔通拎去攪環保!?...則則博就無野
細工廠就更加對呢D無認知...好似做傢俱要用好多膠水..如果唔係去歐洲或日本(日本只限個別牌子)..果D膠水工鄉下到4川雲南..低薪都2XXX人仔起跳...原因係D膠水有甲銓...呢D膠水工隔過幾年死左都唔明自己原來日日慢性自殺....對呢方面最無視國家..除左中國...重有美國..

引用:
原帖由 Lily 於 2011-11-5 10:12 發表

有時換機買新野真係停一停諗一諗...唔係你財政負 ...
你要咁計, 好多產品都唔洗用了
甚至一d生活上既必須品

引用:
原帖由 Heee 於 2011-11-5 10:10 發表
一跳保全家...
邊一家廠唔係一跳保全家...只係因為佢大廠..新聞性大..100%賠足無講價或投資請人做SHOW
正路講一死一舊$(事實個工人訓覺轆落床整親都要賠比佢....唔賠係可以告工廠)
大叔經驗談...話說有個工人..入廠第2日就急病...第3日就病死左(真係神奇到唔神奇)
最後個工人D親戚(?)抬屍再請返2幾30個臨記圍工廠要求賠錢
結局當然賠錢散水

引用:
原帖由 cainester 於 2011-11-5 10:37 發表

你要咁計, 好多產品都唔洗用了
甚至一d生活上既必須品
我意思係應用則用...無話唔洗用

引用:
原帖由 Lily 於 2011-11-5 10:45 發表

我意思係應用則用...無話唔洗用
即係你覺得電話唔應該用

引用:
原帖由 Lily 於 5-11-2011 10:43 AM 發表

邊一家廠唔係一跳保全家...只係因為佢大廠..新聞性大..100%賠足無講價或投資請人做SHOW
正路講一死一舊$(事實個工人訓覺轆落床整親都要賠比佢....唔賠係可以告工廠)
大叔經驗談...話說有個工人..入廠第2日就急病... ...
妳地賠左幾多錢?