[硬件] 推土機 可以去堆田

引用:
原帖由 dom 於 2011-10-12 13:46 發表

挑 , 唔見得我粒 1090T 唔夠快 :
呢期都係 intel 威, 上中下都殺曬
退黨保平安吧

引用:
原帖由 dom 於 2011-10-12 13:15 發表
Bulldozer 價錢
is FX-4100 better than 955BE?

Anandtech
引用:
It's no longer a question of whether AMD will return to the days of the Athlon 64, it simply must. Otherwise you can kiss choice goodbye.
AMD 咁玩落去 , 只會越玩越貴
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 fish! 於 2011/10/12 13:51 發表

呢期都係 intel 威, 上中下都殺曬
退黨保平安吧
Hell No !
拒絕食
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 bebird 於 2011/10/12 13:51 發表

is FX-4100 better than 955BE?
955BE is better
天然系長髮眼鏡娘 最高

長流水線其實唔一定係問題
但問題在於長流水線架構下 , 壓唔到 latency 同提升 freq. 同時壓唔到功率
好明顯該兩個問題 , amd 絕對唔夠技術玩

邊個屎忽鬼諗個咁新既架構出黎?

2個 CPU share 1個FPU

唉....2號機都係買i5 2300.......4c4t

clock 又推唔到
ipc 又低左dd
加埋就係epic fail
設計理念 2樣重嘢條件都做唔到

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2011-10-12 22:19 發表
clock 又推唔到
ipc 又低左dd
加埋就係epic fail
設計理念 2樣重嘢條件都做唔到
如果去年出到BD,計法就好唔同

引用:
原帖由 Tommi_Vercetti 於 2011/10/13 01:35 發表

如果去年出到BD,計法就好唔同
AMD Delay 得太多

算了 , 太傷心
如果 A 記要 BD 2nd 補鑊
至少有幾樣野可以 trace 黎強化

1. 新個 branch prediction 唔知做乜鬼野 ,  2012 launch BD "Next" 之前 一定要 執執佢

2. 推更高頻壓低 latency  (無計, BD 架構天生設計係咁)

3. Full load 功耗個度真係 要壓壓佢 , Power Gating A 記新做可能唔係咁熟手, Respin 既話 要執執 , 不過都要 GF 生性d , Llano 唔夠良率 產能又唔好
A 記賺少左 OEM 單架!!!

同 QC 傾過 BD , in-paper 寫既 improvement 唔知點解 到出實物 大部份 唔見左 performance improve , 希望 A 記丟左咁多年整 BD 黎取代 "Star" (K7/8/10/10.5)
點都做得好好睇睇 救翻d 面下話
天然系長髮眼鏡娘 最高

After reading so many reviews..........BD is purely terrible.

引用:
原帖由 lctang 於 2011-10-12 15:39 發表
2個 CPU share 1個FPU
Intel兩條Thread Share一個CPU添.
ロストックで風を攫うや思い出す

DOM 我有粒945
今我即係上8系CHIPSET
OR 9 系 + DDR3

今次都唔駛想推土啦
即係等第二代 ?

同Clock計好似比Athlon64仲要差