[硬件] 有冇師兄熟NAS?

有冇師兄熟NAS?

小弟未用過,
想係公司加一隻.

而家有一部PC 行WINXP , 長時間作
A. FILE SHARE(用網絡上的芳鄰, 令其他PC可以好易的讀寫FILE)
B. PRINTER SERVER

請問
1. 如果係Buffalo, Qnap及 Synology , 邊隻好? (2/4BAY)

2. NAS好易SET? 如果做FILE SHARE, 好似XP 機SHARE FILE禁易?
   其他機(WINXP/ VISTA/7 ) 都好易的入去讀取?

3. 想問FILE SHARING 可唔可以做到...
  A. 除左ADMIN, 可以加入指定用戶+指定密碼(例如A君)???
     禁A 君開左FOLDER, B/C君(有PASSWORD)可以進入指定FOLDER 讀寫FILE

B. 一般的NAS都支持PRINTER SERVER功能?
     支援SHARP等大牌子?

C. NAS係冇RAID行可?

4. 有冇咩好介紹?

THANKS

1. Synology > Qnap..Buffalo...未用過..
2/3A. yes
3B. 大部份都得...除MFP外...
3C. Why not.

引用:
原帖由 alextamly 於 2011-7-15 16:47 發表
1. Synology > Qnap..Buffalo...未用過..
2/3A. yes
3B. 大部份都得...除MFP外...
3C. Why not.
2. 呵. 禁SET USER, 係系統入面當ADMIN的一份子黎SET?
定係好似有D ROUTER 禁, 可以SET ADMIN 同USER?

3. SHARP 係MFP...會點? 唔用得SCAN?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-15 16:53 發表

2. 呵. 禁SET USER, 係系統入面當ADMIN的一份子黎SET?
定係好似有D ROUTER 禁, 可以SET ADMIN 同USER?

3. SHARP 係MFP...會點? 唔用得SCAN?
2.當然可以..
3.咁....真係幫你唔到....

引用:
原帖由 alextamly 於 2011-7-15 17:06 發表

2.當然可以..
3.咁....真係幫你唔到....
我公司有一部OLD SCANNER, 唔怕.

但MFP 駁左, 可以PRINT 野?

因為我PLAN 緊, 大部份的FILE可以自由讀寫.
但有D 同事的FILE/FOLDER, 可能比佢地自己SET PASSWORD

禁可以?

但係如果有人玩野走左又唔講低PASSWORD / FORGET PASSWORD, 禁NAS ADMIN可以入到FOLDER?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-15 17:19 發表

我公司有一部OLD SCANNER, 唔怕.

但MFP 駁左, 可以PRINT 野?

因為我PLAN 緊, 大部份的FILE可以自由讀寫.
但有D 同事的FILE/FOLDER, 可能比佢地自己SET PASSWORD

禁可以?

但係如果有人玩野走左又唔講低PASSW ...
print野問題不大....(好似HP例外)
同事d folder只有佢自己先入到又得...俾其他人入到又得...
PASSWORD唔駛怕...ADMIN可以改...跟AD PW都得...

引用:
原帖由 alextamly 於 2011-7-15 17:30 發表

print野問題不大....(好似HP例外)
同事d folder只有佢自己先入到又得...俾其他人入到又得...
PASSWORD唔駛怕...ADMIN可以改...跟AD PW都得...
我怕有人玩野唔講低.
怕admin冇權改user folder的password

sYNOLOGY 都ok?

咁啱我三間都用過,而家服役中有Synology DS411+(Dual Core Atom D510, 1GB DDRII)同埋QNAP TS419P(1.2GHz ARM, 512MB RAM),心得係:
Synology:OS最User Friendly最易上手,但係我呢隻型號冇得upgrade storage(eg:4 x 1.5TB換4 x 3TB),仲有開咗Web/Mail server之後會唔識sleep :o)
QNAP:OS UI一般,OS Upgrade會容易死setting,再唔係同你玩野,話啲HDD Auto disconnected(隻HDD HD Tune過冇事。),要reset to factory default先fix到(乜Q都洗哂,包括Data :o))
Buffalo:要連HDD買,冇得比你間之餘仲要function少過人+UI user enemy :o)

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-15 17:34 發表

我怕有人玩野唔講低.
怕admin冇權改user folder的password

sYNOLOGY 都ok?
有得reset人地。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-15 15:53 發表
小弟未用過,
想係公司加一隻.

而家有一部PC 行WINXP , 長時間作
A. FILE SHARE(用網絡上的芳鄰, 令其他PC可以好易的讀寫FILE)
B. PRINTER SERVER

請問
1. 如果係Buffalo, Qnap及 Synology , 邊隻好? (2/4BAY)

2.  ...
家用/中型printer就得啫,影印機就算把啦。
support list睇廠。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-15 18:10 發表
高手WOO, 2隻都有

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-15 17:59 發表
咁啱我三間都用過,而家服役中有Synology DS411+(Dual Core Atom D510, 1GB DDRII)同埋QNAP TS419P(1.2GHz ARM, 512MB RAM),心得係:
Synology:OS最User Friendly最易上手,但係我呢隻型號冇得upgrade storage(eg:4 x 1.5TB ...
Qnap 禁差?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-15 18:44 發表

高手WOO, 2隻都有
如果有錢,買synology DS1511+行Link Aggregation就perfect。(個bandwidth應該冇乜user打得爆。)

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-15 20:11 發表

Qnap 禁差?
我係最近隻synology唔多夠洗(4 x 1.5TB RAID5)先起番佢出黎用。 (4 x 2TB Seagate 5900rpm,因為粒ARM慢,冇必要用快HDD)