[硬件] 有冇師兄熟NAS?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-21 16:06 發表

1. 正常

即係就算新機都係禁??

只係CREATE OR DEL一個ACC都係?
我指既係做緊setting都照樣可以read/write file。
要十分鐘先set到一樣野,比我一係reset,一係落垃圾桶。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-21 16:08 發表

啦, 我比你睇下佢地D 強勁SETTING

你可以睇到, UI 好似, 但冇PROMISE LOGO
直炸最新promise firmware再reset啦。
啲人懶到靜係del個logo當自己。

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-21 16:09 發表

我指既係做緊setting都照樣可以read/write file。
要十分鐘先set到一樣野,比我一係reset,一係落垃圾桶。
嚇死我, 以為新機都係十分鐘禁

我真係試左約半小時, 只係做到一次CREATE USER 同CREUATE GROUP (各一個)....

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-21 16:11 發表

嚇死我, 以為新機都係十分鐘禁

我真係試左約半小時, 只係做到一次CREATE USER 同CREUATE GROUP (各一個)....
reset

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-21 16:14 發表
http://firstweb.promise.com/uplo ... 00_SR5.3_010512.zip
死啦, 我睇READ ME

要由3開始上

官方FIRMWARE 係1.02.0000.05
跳上去就係1.03....

但我係1.02.22XX

比唔比UP GA?

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-21 16:06 發表

性能睇CPU,粒U慢你RAID乜Q都係得單位數,好似瀨屎果啲咁(LaCie) :o)
粒U 佢寫MPC 8343

網上話行266定400

唔知幾多MB RAM了

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-21 16:15 發表

死啦, 我睇READ ME

要由3開始上

官方FIRMWARE 係1.02.0000.05
跳上去就係1.03....

但我係1.02.22XX
比唔比UP GA?
唔比自然會X你話firmware唔啱洗。
up死咗咪話做做下setting死咗,都唔知呀差買乜L NAS

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-21 16:22 發表

唔比自然會X你話firmware唔啱洗。
up死咗咪話做做下setting死咗,都唔知呀差買乜L NAS
剛剛試緊DEL ACC...又要等..Diu

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-21 16:20 發表

粒U 佢寫MPC 8343

網上話行266定400

唔知幾多MB RAM了
Tom's個test話Max 13.X MB/s :o)
唔建議行RAID 5,話唔夠performance :o)

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-21 16:25 發表

如果塊板係粒controller 係正版的話

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-21 16:25 發表

唔建議行RAID 5,話唔夠performance :o)
RAID 5係最少4隻hdd可?

係nas

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-21 16:23 發表

剛剛試緊DEL ACC...又要等..Diu
reset咗/update firmware先啦。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-21 16:26 發表

RAID 5係最少4隻hdd可?

係nas
RAID5係3隻。
不過部機咁廢,行RAID5實得單位數。:o)

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-21 16:27 發表

reset咗/update firmware先啦。
見到背隻有reset制.

仲load 緊, Diu