[硬件] 有冇師兄熟NAS?

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 11:09 發表

我公司幫客出都係QNAP喳。
下,唔係QNAP唔好咩?

recover完之後,可以熄機換埋另一隻,再recover,然後加番大個volume。
QNAP就有程式唔洗咁玩就有得換大HDD。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:09 發表

下,唔係QNAP唔好咩?
所以我未知呢啲野囉。
我自己都中過,reset to factory都係我搵出黎:o)

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 10:20 發表

會自動unmount HDD已經夠HIHI,上至企業級下至入門級都係咁,由零七年比人X到而家:o)
唔知係夾HD問題,抑或unmount問題係隨機出現;

我識人個QNAP 7x24行左接近兩年,一次unmount都未試過喎…………

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 11:14 發表

所以我未知呢啲野囉。
我自己都中過,reset to factory都係我搵出黎:o)

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-7-16 10:55 發表
而家o的NAS可唔可以唔同user remote BT分開擺?
remote唔清楚,
Synology用 Download Redirector就一定得………

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 10:06 發表
同一級價位,
QNAP hardware spec會好過 Synology D …………
睇SPEC 的話, 小馬馬又講得冇錯.

如果係3.2K

QNAP 219+...Marvell 1.6GHZ, 512MB Ram
同SPEC SYNOLOGY 都要加3百蚊(DJ211+)

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 11:15 發表

唔知係夾HD問題,抑或unmount問題係隨機出現;

我識人個QNAP 7x24行左接近兩年,一次unmount都未試過喎…………
update firmware之後隨機出現,官網比人X咗四年都个係咁:o)
所以你冇試過唔出奇,因為睇運:o)

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 11:17 發表

remote唔清楚,
Synology用 Download Redirector就一定得………
即係唔同user login,用download redirector就可以擺返入自己user folder?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:20 發表

睇SPEC 的話, 小馬馬又講得冇錯.

如果係3.2K

QNAP 219+...Marvell 1.6GHZ, 512MB Ram
同SPEC SYNOLOGY 都要加3百蚊(DJ211+)
QNAP因為firmware唔夠人少bug,所以賣唔到人地個價。

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 11:24 發表

update firmware之後隨機出現,官網比人X咗四年都个係咁:o)
所以你冇試過唔出奇,因為睇運:o)

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-7-16 11:26 發表

即係唔同user login,用download redirector就可以擺返入自己user folder?
係,
Download Redirector都要login嘅,
login唔同a/c,自然睇到唔同嘅folder,各不相干。

P.S.
所以我d/l「愛情動作片」,太座永遠唔知;
佢有佢d/l日韓劇…………

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 11:36 發表

係,
login唔同a/c,自然睇到唔同嘅folder,各不相干。

P.S.
佢有佢d/l日韓劇………… ...
咦咦,好喎!但download redirector食torrent有冇奇怪o野?

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-7-16 11:38 發表

咦咦,好喎!但download redirector食torrent有冇奇怪o野?
我自己就無乜遇過。

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 11:36 發表

係,

P.S.
佢有佢d/l日韓劇………… ...
用nas下載野快唔快?!