[智能電話] [FW] Samsung GS2 無左 IMEI

唉… 其實 Samsung d 定價 ok,軟件又比其他廠用心 (e.g. 唔洗 root 就可以 cap 圖、拉 notification bar 落黎有得開關 wi-fi 嗰啲、Music Player 明顯細心執過個 UI)
我部機約 $25xx,用落都尚算流暢

但無奈香港區 CS …  好彩我部機暫時未出事 (Touch wood) 但我諗下一部未必會用 Samsung
:)

引用:
原帖由 hamu278 於 27-6-2011 01:33 PM 發表
唉… 其實 Samsung d 定價 ok,軟件又比其他廠用心 (e.g. 唔洗 root 就可以 cap 圖、拉 notification bar 落黎有得開關 wi-fi 嗰啲、Music Player 明顯細心執過個 UI)

但無奈香港區 CS  ...
依家 GS2 水貨價回落返...............咁一於買水貨。

引用:
原帖由 hamu278 於 2011-6-27 13:33 發表

但無奈香港區 CS  ...
但我懷疑 Samsung software 既功力
好多野都應該係 software 問題
Android 因為要廠 port 出黎
好唔好就睇廠既功力啦...

HTC scenes 仲好

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-27 14:03 發表

但我懷疑 Samsung software 既功力
好多野都應該係 software 問題
Android 因為要廠 port 出黎
好唔好就睇廠既功力啦...
:
唔係就唔會搵 CM

引用:
原帖由 lctang 於 2011-6-27 15:00 發表

:
唔係就唔會搵 CM
CM 功力真係好強...
部 V880 前2晚上左新 firmware CM7 v5
連 WiFi Tether 都唔會斷, 又超快....

由頭到尾都佢踩三星售後唔掂先餘, 但都証明唔到佢無root/改機之下就將部機攪成咁
我認同三星售後唔係好, 我自己以前拎三星MON同PRINTER一樣領教過, 但呢個情況, 如果係越來越多, 我覺得三星一定點都要做野
問題係而家呢個情況, 只係呢位事主一個發生, 由頭到尾剩係得佢一個堅持地講部機嘜都無攪就攪成咁
掉返轉, 試問其他牌子既電話, 如果攪到連IMEI都整唔見左, 我估都唔會咁順灘即刻幫你整, 點都攪返一場大龍鳳先囉
試問樓上幾位, 自己牌子的手機, 如果出現IMEI失蹤呢個例子, 你肯定對方百分百會即時覆行保養期維修承諾?

其實.......有冇辦法證明冇 root 過部機呢?

引用:
原帖由 sunyung 於 2011-6-27 15:44 發表
由頭到尾都佢踩三星售後唔掂先餘, 但都証明唔到佢無root/改機之下就將部機攪成咁
我認同三星售後唔係好, 我自己以前拎三星MON同PRINTER一樣領教過, 但呢個情況, 如果係越來越多, 我覺得三星一定點都要做野
問題係而 ...
唔知, 不過我就唔會講部手機 天下無敵~
一部天下無敵既機出現咁多問題, 又真係幾天下無敵囉~~~

引用:
原帖由 lorym 於 2011-6-27 15:47 發表
其實.......有冇辦法證明冇 root 過部機呢?
可能S2今次有幾個唔同既地方生產
我興幸自己部機, 無死點, 影相, 紅印問題
但我又見過朋友個部, 又真係中間有紅印

有時買左自己既心頭好, 開心分享咪夠囉
無咩必要無限放大對手既缺點, 去加深自己個部既認可性
硬係要搬出黎踩既, 部部機都可以有問題
http://www.hksilicon.com/kb/articles/30277/HTC-Sensation
學隔離台咁, 硬係要鬥踩落去既仲有咩野意思呢

凡事留一線

引用:
原帖由 sunyung 於 2011-6-27 15:44 發表
問題係而 ...
Galaxy S都好多人玩到無IMEI,初初Samsung HK全部認頭,認認下就落閘放狗,全部以root機理由唔肯免費換,咁有幾多真root死,有幾多假root死,無人知

引用:
原帖由 sunyung 於 2011-6-27 15:58 發表

可能S2今次有幾個唔同既地方生產
我興幸自己部機, 無死點, 影相, 紅印問題
但我又見過朋友個部, 又真係中間有紅印

有時買左自己既心頭好, 開心分享咪夠囉
無咩必要無限放大對手既缺點, 去加深自己個部既認可性
硬 ...
我從來無放大對手既缺點, 去加深自己個部既認可性
唔鐘意既我以後唔 post
只係見到 forward 過黎
而且係邊個講部機係 "天下無敵" ???

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-27 15:52 發表

唔知, 不過我就唔會講部手機 天下無敵~
一部天下無敵既機出現咁多問題, 又真係幾天下無敵囉~~~
天下無敵既係某D用家吹水出黎
根本每部機都各有各既優點缺點
我自己之前買左二日都出post話個WIFI神神地

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-27 16:01 發表

我從來無放大對手既缺點, 去加深自己個部既認可性
唔鐘意既我以後唔 post
只係見到 forward 過黎
而且係邊個講部機係 "天下無敵" ???
拿拿拿, 我無講過係你既問題呀, 我一直都清楚知道你係forward過黎
我只係對個位事主要疑問, 同mud只係想某D回覆既人收一收口
就以吹部為例, 各大雙核機都已經有一定數量既用家係到
有問題咪討論下囉, 但係唔洗用諷刺既形式去話對手既(唔係話樓主你呀, 我知你係forward only)

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-6-27 16:00 發表

Galaxy S都好多人玩到無IMEI,初初Samsung HK全部認頭,認認下就落閘放狗,全部以root機理由唔肯免費換,咁有幾多真root死,有幾多假root死,無人知
所以咪話呢D情況, 點都一定要攪返場大龍鳳, 點會係個客話點就要點先
今次係samsung出事, 下次如果其他牌子呢, 又肯定其他牌子為呢個情況進行即時維修?