[硬件] Server 機, 用個D 一萬轉SATA 同SAS 比, SAS快幾多?

Server 機, 用個D 一萬轉SATA 同SAS 比, SAS快幾多?

Server 機, 用個D 一萬轉SATA 同SAS 比, SAS快幾多?

可能要轉SERVER.

而家SERVER得雙核心..4G RAM(但32BIT OS)
開一個PROGRAM 都冇左2GB RAM
仲未計咩REMOTE ACCESS野.....

煩緊

What kind of server?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-6-1 12:46 發表
What kind of server?
可以當係FILE SERVER用..同LOAD PROGRAM

TOWER

乜 E+ D SAS 唔係去到 15000轉咩
我們都在裝死地活在共匪統治下

既然已經完了, 那為什麼還要俾面給畜生們

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-6-1 12:58 發表
乜 E+ D SAS 唔係去到 15000轉咩
見HELL 網頁睇, 好似冇留意.

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-6-1 12:51 發表
可以當係FILE SERVER用..同LOAD PROGRAM
TOWER
File server唔駛玩咁大啦
raid仲好

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-6-1 13:04 發表

File server唔駛玩咁大啦
raid仲好
不過佢地玩咩REMOTE ACCESS 我都唔知係咩Q.
見個TERMINAL SERVICE MANAGER, 有好多CONNECTION

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-6-1 13:07 發表

不過佢地玩咩REMOTE ACCESS 我都唔知係咩Q.
見個TERMINAL SERVICE MANAGER, 有好多CONNECTION
我部server夠多connection啦

同1時間10個file以上就諗下換啦

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-6-1 13:19 發表

我部server夠多connection啦

同1時間10個file以上就諗下換啦
最衰而家部機, 又冇RAM 位, 又行32BIT OS.

一個開WINDOWS + 一個2GB RAM 的程式(50%CPU USAGE)+一個約200MB 的程式+其他野...

慢+有時要RESTART

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-6-1 13:22 發表
最衰而家部機, 又冇RAM 位, 又行32BIT OS.
一個開WINDOWS + 一個2GB RAM 的程式(50%CPU USAGE)+一個約200MB 的程式+其他野...
慢+有時要RESTART
咁有budget梗係換啦

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-6-1 13:25 發表

咁有budget梗係換啦
星期尾FORMAT一次SERVER.

唔就得叫老板比錢換...禁樣一日人手RESTART 2/3次+BOOTING TIME好耐(好似裝左DOMAIN, 好慢慢慢) 我唔得佢死

留意緊HELL 有咩平機.

不過HELL 的選料頁...CPU個PART冇寫係2定4定8CORE.....

要人去INTEL SEARCH

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-6-1 13:30 發表
星期尾FORMAT一次SERVER.
唔就得叫老板比錢換...禁樣一日人手RESTART 2/3次+BOOTING TIME好耐(好似裝左DOMAIN, 好慢慢慢) 我唔得佢死
留意緊HELL 有咩平機.
不過HELL 的選料頁...CPU個PART冇寫係2定4定8CO ...
File server既話CPU唔會太大問題...

唔明點解 File server RAM 會用咁多....

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-6-1 13:45 發表
唔明點解 File server RAM 會用咁多....
怪SERVER.

其實...有 budget 又要速度, ssd 係咪第一選擇?