[硬件] AMD問題求救

引用:
原帖由 rai 於 2010-9-3 11:27 發表

已經clean左幾次

兩條1GB A-DATA係舊款紅殼, 唔知點睇佢咩chip....

- 板唔夾 RAM 行 <---同一塊板用AM2既A64 3200+插相同既RAM就冇事, 咁應該唔� ...
如果係咁 有可能係板唔夾 RAM
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2010-9-3 15:11 發表

如果係咁 有可能係板唔夾 RAM
但係換左U就冇事喎, 咁都會係板唔夾RAM?
我成日都覺得, IMC係U入面, 就應該小左板唔夾RAM既可能

回復 #15 rai 的帖子

塊板有問題 尤其係上咗BIOS 之後

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2010-9-3 16:01 發表
塊板有問題 尤其係上咗BIOS 之後
OK....THX....
咁我一次過拎曬d野去MP個CS度試下啦

唉.... 又一次心急上左箱先試板今晚有排煩

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2010-9-3 00:07 發表
AMD CHIPSET 夾RAM 特別差
你學下QC 今做先
會唔會又同我個case一樣,冇RAM開一次機,跟住遂條加
應該係U夾RAM差,唔關chipset事。

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2010-9-3 00:42 發表
有無CLEAN 個BIOS 再插過

因為A-DATA RAM 係特別煩........
我成屋A-DATA都冇事,係Server換U膠一次咁大把

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2010-9-3 14:05 發表
紅殼 舊DESIGN   A-DATA 轉咗DESIGN 四次

上咗新BIOS 未必認到

板兼容問題多
舊Design有乜問題?
我兩條紅殼兩條gaming都冇事

引用:
原帖由 rai 於 2010-9-3 15:14 發表

但係換左U就冇事喎, 咁都會係板唔夾RAM?
我成日都覺得, IMC係U入面, 就應該小左板唔夾RAM既可能
MP 之前有D 板 夾 Hyrix 2GB DDR2 RAM 有問題 , 要新 BIOS 先開到機行 Dual Channel
重有一個可能就係 CPU AEGIS Code 唔update / 唔完全支持新 Stepping CPU
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴