[硬件] AMD問題求救

AMD問題求救

AM3既cpu行唔到dual channel ddr2-800??
我粒a ii x 3 445一插兩條800就開唔到機
插2條667 or 單條800都冇事
換返粒a64 3200+ 就完全冇事
咁其實係粒u有事定係塊板有事?
板係AKX-extreme
THX~

2條ram完全一樣?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-9-2 23:47 發表
2條ram完全一樣?
YES!

先update BIOS

AMD CHIPSET 夾RAM 特別差
你學下QC 今做先

引用:
原帖由 rai 於 2010-9-2 23:46 發表
AM3既cpu行唔到dual channel ddr2-800??
我粒a ii x 3 445一插兩條800就開唔到機
插2條667 or 單條800都冇事
換返粒a64 3200+ 就完全冇事
咁其實係粒u有事定係塊板 ...
AKX Extreme ?
請更新到最新 BIOS
1.Update PXE ROM to 2.31.
2.To solve the problem that Memory capacity is incorrect in the POST if use 4GB memory or above.

http://www.magic-pro.com/driver/bios/AKXExtreme.htm

天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

BIOS已經係最新....
個情況係2x 1GB ADATA同 2X 2GB ST 既ddr2-800都係開唔到機
用2 x 1GB ADATA ddr2-667就好順利冇問題
每條ram都單獨用唔同既槽插過試過, 都冇問題
試過 1GB + 2GB咁插, 只要2條都係ddr2-800就開唔到機....
用舊U就完全冇呢個問題....

THX~

回復 #7 rai 的帖子

有無CLEAN 個BIOS 再插過

因為A-DATA RAM 係特別煩........

引用:
原帖由 rai 於 2010-9-3 00:25 發表
BIOS已經係最新....
個情況係2x 1GB ADATA同 2X 2GB ST 既ddr2-800都係開唔到機
用2 x 1GB ADATA ddr2-667就好順利冇問題
每條ram都單獨用唔同既槽插過試過, 都冇� ...
- MP 板唔多夾 ST RAM
- 兩條 1GB A-DATA 係咪同Chip ? 可唔可以睇下係咩 Chip
因為有d chip 唔知點解唔夾板的

Athlon II x3 445 係肯定唔會行唔到 DDR2-800 , DDR2-1066 都行到
我個人覺得

- 板唔夾 RAM 行
- 粒U DDR2 IMC 有事
- RAM 有問題

天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

如果都唔得既話
你試下囉塊板上 MP CS 吧
無記錯 佢地都係用 A-DATA RAM 1GB x2 DDR2-800 的
天然系長髮眼鏡娘 最高

AM3 有 DDR-2 既???
唔係 AM2+ 就 DDR-2, AM3 多數都係 DDR-3??

回復 #11 irvingtin 的帖子

因為AM3 U 用起 但係AM2+ MB 正常BIOS 認到 行到 (DDR2 RAM)
AM2+ 未必DDR2  但係AM3 大部份係DDR3

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2010-9-3 00:42 發表
有無CLEAN 個BIOS 再插過

因為A-DATA RAM 係特別煩........
已經clean左幾次
引用:
原帖由 dom 於 2010-9-3 01:31 發表

- MP 板唔多夾 ST RAM
- 兩條 1GB A-DATA 係咪同Chip ? 可唔可以睇下係咩 Chip
因為有d chip 唔知點解唔夾板的

Athlon II x3 445 係肯定唔會行唔到 DDR2-8 ...
兩條1GB A-DATA係舊款紅殼, 唔知點睇佢咩chip....

- 板唔夾 RAM 行 <---同一塊板用AM2既A64 3200+插相同既RAM就冇事, 咁應該唔關唔夾事掛!?
- 粒U DDR2 IMC 有事 <---我都怕係呢個, 但係我未見過咁樣壞法, 所以唔肯定....
- RAM 有問題 <---同上, 加上幾對RAM都係一直用開, 係其他板用左好耐都冇事, 所以我覺得呢個可能性最低....

睇黎都係上硬CS

回復 #13 rai 的帖子

紅殼 舊DESIGN   A-DATA 轉咗DESIGN 四次

上咗新BIOS 未必認到

板兼容問題多

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2010-9-3 14:05 發表
紅殼 舊DESIGN   A-DATA 轉咗DESIGN 四次

上咗新BIOS 未必認到

板兼容問題多
即係同一塊板with唔同cpu就會有唔夾ram情況?
定係其實係塊板唔夾粒U呢?