[硬件] asus m4a87td evo用落有少少問題

asus m4a87td evo用落有少少問題

近排砌左機 大致用料
10055t
asus m4a87td evo
mx ddr3 1600 X4
intel ssd 40gb
hitachi 2tb
gtx460
corsair 650w

我裝windows 7時選硬碟安裝 個ssd會自動去左最尾果個編號<--導致裝完會變左唔係C drive?
ssd已經係插sata1  bios set boot first device係第1st
定係呢個係ssd問題?

非OS既driver letter可以改, 無乜所謂

要裝os的ssd個硬碟編號去左最尾 裝完唔係c drive?

你部機同我部差唔多,不過我無錢買ssd同650牛

我比塊板搞到燒左2次手指 尋日先換左 你有冇試過?

引用:
原帖由 Evolution 於 2010-8-19 09:32 發表
要裝os的ssd個硬碟編號去左最尾 裝完唔係c drive?
剩插SSD裝OS咪一定c drive...

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-8-19 09:50 發表

剩插SSD裝OS咪一定c drive...
Yes 我是咁做
但我想知係咪全部板都係咁認唔到先後定某d板係咁的情況?
我得一隻hdd就方便 但可能有d人好多隻咪麻煩?

回復 #7 Evolution 的帖子

係呀 仲有WINDOWS 7 有BUG 好奇怪 係插哂6XHDD 用其中一個裝WINDOWS 7 BOOT 咗一次 入唔到番去裝

用咗AHCI 同 IDE 都係今 我覺得係M$ 問題 多 (VISTA 依個BUG 已經有咗好耐)

引用:
原帖由 Evolution 於 2010-8-19 09:39 發表
我未試過插手指.......不過我都想問有無得set佢close左usb會無電

雖然宜家close左都叉到電話好方便

引用:
原帖由 Evolution 於 2010-8-19 08:20 發表
近排砌左機 大致用料
10055t
asus m4a87td evo
mx ddr3 1600 X4
intel ssd 40gb
hitachi 2tb
gtx460
corsair 650w

我裝windows 7時選硬碟安裝 個ssd會自動去左最尾果個編號<--導致裝完會變左唔係C d ...
你可以試下間左 Partition 先安 Windows
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 Evolution 於 2010-8-19 09:39 發表
燒 USB Flash ?
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2010-8-19 23:21 發表

燒 USB Flash ?
Yes 同一款手指燒2次 去左代理換左2次 比佢話可能係底板usb供電不穩導致 之後去番中央田換過塊

引用:
原帖由 Evolution 於 2010-8-19 23:42 發表

Yes 同一款手指燒2次 去左代理換左2次 比佢話可能係底板usb供電不穩導致 之後去番中央田換過塊
咩牌 USB Flash ??
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 2010-8-19 23:49 發表

咩牌 USB Flash ??
sandisk & Transcend

引用:
原帖由 Evolution 於 2010-8-20 16:15 發表

sandisk & Transcend
你插 Case 前置定係 主機板
因為我有呢塊板都無燒過我任何 USB Flash
天然系長髮眼鏡娘 最高