[硬件] 頂! 迫住要行 AHCI mode XD!

頂! 迫住要行 AHCI mode XD!

唔係 SATA Port 5/6 就會認唔到
以前用 SB750 (* M3A79-T DELUXE) 行 SATA Mode 都可以用晒 6個 port
我頂

新不如舊
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

回復 #1 dom 的帖子

今搞笑 焗人行AHCI 用IDE MODE WORK 唔 WORK ?

但係唔係AHCI會好啲咩?

你夠我搞笑! 我 update o左 bios 後插晒 10隻 hdd 都只認到 8隻 hdd 咋

P5Q Premium
http://tw.asus.com/product.aspx? ... nazE&templete=2
我們都在裝死地活在共匪統治下

既然已經完了, 那為什麼還要俾面給畜生們

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2010-8-19 23:58 發表
今搞笑 焗人行AHCI 用IDE MODE WORK 唔 WORK ?
IDE Mode 只認到頭 4 個port
塊 ASUS M3A79-T DELUXE 行 SATA Mode 都用晒 6 port !
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

回復 #5 dom 的帖子

搵笨DESIGN  我果塊780 行IDE MODE 認哂6個

真係新不如舊

呢個limitation一早有...

引用:
原帖由 pk1667 於 2010-8-20 09:17 發表
你夠我搞笑! 我 update o左 bios 後插晒 10隻 hdd 都只認到 8隻 hdd 咋

P5Q Premium
http://tw.asus.com/product.aspx? ... nazE&templete=2
[img]http://tw.asus.com/web ...
你試下load default bios
可能出得返

我係塊 M4A88TD-V
disable VIA IDE, 佢會自動disable埋 pcix1

引用:
原帖由 fo2live 於 2010-8-20 13:45 發表

可能出得返

disable VIA IDE, 佢會自動disable埋 pcix1
呢 D 設計真係另舍特別
我們都在裝死地活在共匪統治下

既然已經完了, 那為什麼還要俾面給畜生們

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-8-20 12:28 發表
呢個limitation一早有...
SB850 用唔到 6 x SATA @ SATA Mode , 要 AHCI / RAID Mode 先得
不過 , 行左 AHCI mode 真係幾快 , 同之前 幫客裝機@ Intel G41 + ICH7 既感覺差唔多了!

SB750 用到6 x SATA @ SATA mode
SB600 用到6 x SATA @ SATA Mode
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 fo2live 於 2010-8-20 13:45 發表

可能出得返

試左啦 , 就係 Disable / Enable 都係用唔到 SATA 5/6 @ SATA mode
一行 AHCI mode 就用得晒!
天然系長髮眼鏡娘 最高