[硬件] 繼續奇難雜症 -- WiFi 失速問題 -- Solved -- See

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2010-8-1 09:54 發表

未必

我覺得有人JAM 你多 or driver 問題

以我果邊為例 因為我SEARCH CHANNEL
唔多人用Wireless

除咗我大廈辦事處signal 好強之外

其他都影響唔到我速度
我呢邊真係多到………廿幾個到

引用:
原帖由 ccw 於 2010-8-1 11:43 發表

我呢邊真係多到………廿幾個到
加鐵線綱係窗口位做shilding.

如果有超過三隻以上係excellent signal. 咁interference會好勁.

引用:
原帖由 sniperX 於 2010-8-1 11:53 發表

加鐵線綱係窗口位做shilding.

如果有超過三隻以上係excellent signal. 咁interference會好勁.
我呀媽殺左我都似

..........索性上5GHz

真係又要讚下Lenovo,今朝先拎去整,七點就打俾我話搞掂。…不過佢地都話Hardware冇問題…佢地同公司講完,仍然換左張Wireless俾我
就算幫唔到我,條氣都順D
都搞唔掂,我就拎埋部NB再上多次漢科

引用:
原帖由 ccw 於 2010-8-2 20:28 發表
真係又要讚下Lenovo,今朝先拎去整,七點就打俾我話搞掂。…不過佢地都話Hardware冇問題…佢地同公司講完,仍然換左張Wireless俾我
就算幫唔到我,條氣都順D
都搞唔掂,我就拎埋部NB再上多次漢科
我想問一件事
你NB 係LENOVO 有無Full performance 做TEST ?

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2010-8-2 23:05 發表

我想問一件事
你NB 係LENOVO 有無Full performance 做TEST ?
我不在場,亦相信佢地唔會做到咁深入。
佢地多數Connect到見802.11n就當PASS。
我去到會即場試下。

佢果度得802.11g.........乜都試唔到

返到屋企,1q樣,
一陣拎部NB + router上漢科試最後一次

At hornington, with their N wifi, it showed a speed of 162Mbps.
My router is now put to test again.

Solved on 3-8-2010
Cause: Router Failure
Solution: Router Replaced[/color=red]

我頭先都出咗事 (搵咗部舊NOTEBOOK 試)
居然唔夠10米內居然 得130Mbps

但係用台機唔夠1米內 有270Mbps

有無搞錯 個信號 衰減今勁

引用:
原帖由 hungjoyee 於 2010-8-3 18:52 發表
我頭先都出咗事 (搵咗部舊NOTEBOOK 試)
居然唔夠10米內居然 得130Mbps

但係用台機唔夠1米內 有270Mbps

有無搞錯 個信號 衰減今勁
Try to set a lower multicast rate, it may help.

唔夠1米內 有270Mbps = should be ok.