[硬件] Fermi Doomed

引用:
Originally posted by qcmadness at 2010-3-27 09:46:

呢樣係GTX480強項

要睇DX11普及速度快唔快
照睇應該幾快, 對GTX4x0有利

不過年尾AMD又出Northern Islands
到時又唔知會唔會反超前
(Evergreen係無誠意之作, shader cut得又多, shader performance又低)
冇誠意唔係重點 , 多人買佢, 幫公司省靚招牌, 咁已經夠哂

引用:
Originally posted by 孔明 at 2010-3-27 12:01:

冇誠意唔係重點 , 多人買佢, 幫公司省靚招牌, 咁已經夠哂
Evergreen我又覺得不算無誠意,效能其實也可接受 (expect 5830)

引用:
Originally posted by GordonFreeman at 2010-3-27 11:11:

講真,所取所需姐
4系既卡仲係度,要CP可以買番佢地
想慳電可以買5卡
老老實實NV唔出DX11卡根本唔洗旨意等玩DX11 GAME,連3DMARK都要等埋佢......
5卡準時到達可以比人試住玩住先既
唔通好似NV咁8800走天捱咩 ...
RV6x0 / RV7x0好似清哂貨

引用:
Originally posted by Tommi_Vercetti at 2010-3-27 12:59:
Evergreen我又覺得不算無誠意,效能其實也可接受 (expect 5830)
係你無睇in-depth定點

我唔知你點睇, 但我覺得:
1. Shader performance無理由下跌 (Rv8x0慢10%)
2. US$400同US$100 Shader數目相差應該係一半左右 (RV830係RV870的25%)
3. US$150同上代US$300效能應該差唔多 (HD5770慢HD4870超過10%)

友台多咗好多廢post,好多NV打手唔抵得Fermi doomed

引用:
Originally posted by qcmadness at 2010-3-27 15:33:

1. Shader performance無理由下跌 (Rv8x0慢10%)
2. US$400同US$100 Shader數目相差應該係一半左右 (RV830係RV870的25%)
3. US$150同上代US$300效能應該差唔 ...
我唔明2 3點解

睇咗唔少review,暫時結論係:
NV價錢:o)
不過相信NV已經嚴重蝕賣,冇減價空間。
Tesssellation用CUDA core真係掂,拋離HD5870相當多,係DX11 gaming會有優勢。
耗電冇眼睇,495永世唔洗出街。
:o) x 2036

今次只有靠CUDA, 又唔快得過5870好多~

引用:
Originally posted by Aware at 2010-3-27 21:42:
睇咗唔少review,暫時結論係:
NV價錢:o)
不過相信NV已經嚴重蝕賣,冇減價空間。
Tesssellation用CUDA core真係掂,拋離HD5870相當多,係DX11 gaming會有優勢。
耗電冇眼睇,495永世唔洗出街。
:o) x  ...
雙GF104.

引用:
Originally posted by cheungmanhoi at 2010-3-27 21:42:
我唔明2 3點解
2. HD4670 (64x5 shader) vs HD4870 (160x5 shader)

3. 9600GT ($150) vs 8800GTS ($300)

引用:
Originally posted by qcmadness at 2010-3-28 05:04:

2. HD4670 (64x5 shader) vs HD4870 (160x5 shader)

3. 9600GT ($150) vs 8800GTS ($300)
第3就明lo
不過.........第2果點都係唔明
你指400元果d 同100果d 只係差1半shader?

引用:
Originally posted by cheungmanhoi at 2010-3-28 11:34:

第3就明lo
不過.........第2果點都係唔明
你指400元果d 同100果d 只係差1半shader?
高階同中階差50%效能已經好多

引用:
Originally posted by qcmadness at 2010-3-27 15:33:

3. US$150同上代US$300效能應該差唔 ...
我倒覺得是A仔當初marketin時,預期廢米準時出到,然後把58系以48系的價錢賣,順手做多一次 sweet spot策略…
結果廢米遲大到,A仔點賺都得。