[硬件] 下晝就走去砌機...

下晝就走去砌機...

前提係今日已經出左糧同埋搵得翻果個 sales... 最怕出到去 冇 780a 底板賣 如果冇, 佢又肯便翻少少俾我買 8200/8400 就

不過到而家仲未決定到用乜火牛, 因為之後有可能買張勁既顯卡, 雖然唔會學人玩到 3 卡 SLi 咁癲, 不過就唔似得以前咁 整隻 SPI400 就算數掛 我見 seasonic OEM 咁多 PSU, 咁佢用自已名出果 d, 好似 S12II 之類, 又好唔好呢, 或者用 delta, corsair 甚至 antec... (先前睇果間舖 一直唔肯入 enermax 或其他牌子, 算了)

我見(另一個)友台賣呢隻 RAM 又 o 唔 ok 呢, 我好似見呢度都有人用呢隻牌子... >

(link 既 domain name 砍開左 要入去就合翻埋佢啦 :haha)

http://shop.o c q q.com/index.php?gOo=goods_details.dwt&goodsid=306&productname=

砌完返黎... 今次我又....

引用:
Originally posted by bebe2803 at 2008-5-5 22:54:
Intel agen?

引用:
Originally posted by bebe2803 at 2008-5-5 22:54:
我唔怪你既
AMD 的確唔多爭氣
對 Team 2GBx2 pack 其實我買左

要唔要賣比你  ? XD
買完 Notebook 好窮
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

係呢邊 post 先啦

-買機經歷 可 skip 不看, 直接去下面 config + 圖就好-
大概 也估到我又 intel 了吧, 這是第 4 次, 本來想砌 AMD 到最後卻拿了部 intel 回家... 這個詛咒還是十分有效呢 我朋友(找了他出去幫手) 說 : 我都預左你今次又係 話砌 AMD 之後又買部 intel 架啦, 就連他也知我有這個問題 還早已看死我了

其實十多年來 我一直也去某高登大店砌機的, 都不知出了多少部 (近幾年至少 3 部) 還和某 sales 算熟, 但今天不見他, 本來以為找其他人也沒所謂, 不過這次就...

因為我朋友對 hardware 有興趣但對現在新的那些完全不熟, 就和他在店附近談了很久, 走來走去 (店外) 之後本來想開單的了, 一開始先問底板, 沒 P5K E 1.03, 算, 那 MSI 的 neo2 fr 呢, 又沒, p5k r, 又說不再入了, 那時我還在想什麼板好的時候, 他給我的感覺就像 認為我是那些不會買東西 (或識少少 hardware 又煩的人) 就跑得老遠了, 叫也不理, 之後又覺得其他 sales 的看法好像也相近, 就當我想太多也好 (當時根本沒其他客 他們也是聚在一起聊天... 如果有其他客 也可以當成 要先招呼其他人才閃人), 既然沒人肯理我, 也不宜留下來了, 那時 想了一想, 某死角大舖的 sales 不就是在網人常被人罵 態度差的嗎, 就看我這個煩人去那邊出機會有什麼事發生

正x有 show 我本來想買的 M3N HT 出來, 不看還好 看了之後就 orz 了, 怎樣看也沒二千元底板的"感覺", 千多元的好像還比它好, 那時就順道問問有沒有 p5k e 1.03, sales 說沒有, 問 neo2 就有, 既然 780a 的良好印象幻滅了那不如買塊便宜又好的底板吧, 因為是第一次去那邊砌機, 有點不慣他們的 POS, 一開始是用手寫 而不像上面 會全電腦化, print 一張報價給你, 不過他們的心算倒是很快, 不停加減也不用靠計算機那些 (因為我又衰 每次定了一個 config 之後又要知 total 幾多, 之後又改 config...) final 定了之後叫佢用計算機計一次給我看 嘛 果然準確無誤...

config 沒什麼特別 不就是 Q6600, MSI Neo2 FR, super talent 2G*2 800CL5 (銀), W.D. 640G, 火牛是 seasonic S12II 430w case, 本來想要 CM590 怎料沒有, 反而有 CM690... 先前友台又說 不再有 690 的... 那隻 seasonic 倒是不易找到 本來幫我開單的 sales 還說沒有 500w 或以下的, 不過另一位很熱心的就幫我找到一個 430w, 雖然買不到心目中的 500w (多幾個 SATA 頭) 但也算了

本來想試下 64bit 的 vista business 的, 不過 64bit OEM 也要 $1600+, 反而 32bit 只需要 $1000 左右, 大概不值得為了 64bit 付多六百吧, $1600, 多幾百也買到 box 了

今天還做了很缺德的事 為了試試 sales 的脾氣好不好, 就不停說要 discount, 本來他真是一元也不想減的, 不過最後都減到幾十 (本來想"齊頭" 就算 怎料 total 就是齊頭 6400.... 無言) 不過在上面 我要便一百幾十通常也很易 (根本不需要怎樣開口)... 倒是正x 是真的做不到 還是怎樣就不知了

-config-
Q6600
MSI Neo2 FR
super talent 2G*2 800CL5 (銀殼) ~$590
W.D. 640G (AAKS) ~$750
cooler master RC690 ~$4xx (忘了)
seasonic S12II 430w ~$699
m$ windows vista business 32bit OEM

total 6360...
-圖-
盒子大合照
case 內
另一張

線夠亂吧 因為之後還要加些 harddisk 和預了換顯卡就先把線弄出來了

一提 顯卡和 DVDRW 也是用舊機的, 現在的顯卡真是毒不到我, 還是期待 4850 之類吧...

#3 #4
係呀, 又中左 intel curse... 差唔多成個月 死都同自已講 砌 AMD, 落到場又係買左 intel...

雖然已經買埋 RAM, 不過都想入多對, 但最好都係下個月出糧時先買... 今日買埋其他野 一下冇左 7K 幾, 好傷... hitwall:

[ Last edited by bebe2803 on 2008-5-6 at 00:07 ]

引用:
Originally posted by bebe2803 at 2008-5-6 00:04:
係呢邊 post 先啦

-買機經歷 可 skip 不看, 直接去下面 config + 圖就好-
大概 也估到我又 intel 了吧, 這是第 4 次, 本來想砌 AMD 到最後卻拿了部 intel 回家... 這個詛咒還是十分有效呢 我 ...
Q6600 其實抵玩過肥龍 9850BE
9850BE 太熱了
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

而家用住原裝, idle BIOS 報 3X 度, 真係涼到... 而且 Q6 唔超都夠用 真係要壓 DVD 或者玩大食 game 時先 oc 啦

一提 vista 真係勁方便, 而家改到 setup 又 GUI 又少野要 set, harddisk 分磁區又簡化到 大概新仔都識搞, 到開始裝果時 本來想沖埋涼出翻黎 先再搞 (預佢幾個字) 點知一陣就裝完入左 windows 相比裝 home premium 果次 唔知點解成 9 個字...

最正係 driver 齊哂, 一入去, 即刻上到網 打到機, 唔一定要裝 driver, 不過之後開個 game 黎睇, 有 d texture 花花地, 都係去左 download forceware... 想起以前 裝完之後 仲要係底板 CD 裝一大輪野先用到, 有時 LAN/sound 又有問題...

[ Last edited by bebe2803 on 2008-5-6 at 00:44 ]

引用:
Originally posted by dom at 2008-5-6 00:21:

Q6600 其實抵玩過肥龍 9850BE
9850BE 太熱了
P9750咪算lor

尋晚搞到半夜, 要裝既野都差唔多 ok, 遲 d 行埋 hd tune 睇下 wd 640G 幾快...

果然係 business 先好玩 d, 今日就去玩下 group policy 先

引用:
Originally posted by qcmadness at 2008-5-6 01:21:
P9750咪算lor
No no no QC
P9550 is good enough
天然系長髮眼鏡娘 最高