[業界消息] Carrizo

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-16 22:32 發表

我都知 所謂 uarch 咪只係你點將呢堆野癡埋一舊然後做好個 balance
但執依家已經有既藥方黎用嘛  
個人認為會走short-pipeline + low-power路線

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-16 22:34 發表

個人認為會走short-pipeline + low-power路線
short pipeline = clock 唔會高得去邊 L2 latency 唔係大問題
但老實講 Cat/SNB/Cyclone 全部都唔長得去邊

我咁睇 Cat 28nm都爆到上2.4Ghz FinFET+少少trade-off保持KV移動版水平(3.2-3.6Ghz) 都應該得掛 當然 此前呢個theory成唔成立有據稱全面用HDL既XV可以觀望

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-16 22:41 發表

short pipeline = clock 唔會高得去邊 L2 latency 唔係大問題
但老實講 Cat/SNB/Cyclone 全部都唔長得去邊

我咁睇 Cat 28nm都爆到上2.4Ghz FinFET+少少trade-off保持KV移動版水平(3.2-3.6Ghz) 都應該得掛 當然 此 ...
Jaguar同Bobcat已經差好遠, 同pipeline有關, 再改有機上到3GHz左右

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-16 22:46 發表

Jaguar同Bobcat已經差好遠, 同pipeline有關, 再改有機上到3GHz左右
查實依家全系列都走 low power 路線

我自己做個預期整理就係 high IPC core (moderately clocked, max 3.2-3.6ghz)
依家細SOC轉雙核(<17W) 大SOC都轉雙核搭HBM(<37W NB/<55W DT)
然後加一級四核APU搭HBM(<125W) SOC TDP越高 CPU功耗佔比例就越少
AMD俾資料係四粒HBM夾埋512GB/s PHY同DRAM合計燒你30W 即係每粒7W

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-16 23:04 發表

查實依家全系列都走 low power 路線

我自己做個預期整理就係 high IPC core (moderately clocked, max 3.2-3.6ghz)
依家細SOC轉雙核(
超過3GHz有一定難度

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-16 23:05 發表

超過3GHz有一定難度
呢個預期係建基於粒核心有HSW咁大粒
如果係估計top 3GHz+max area efficiency 咁中間SOC四核可以諗諗
大大粒SOC可以多D伺服器特性 可能帶L3$同NUMA capable掛

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-16 23:10 發表

呢個預期係建基於粒核心有HSW咁大粒
如果係估計top 3GHz+max area efficiency 咁中間SOC四核可以諗諗
大大粒SOC可以多D伺服器特性 可能帶L3$同NUMA capable掛
...
同Intel鬥堆transistor, AMD一定輸, 要記住呢點

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-16 23:11 發表

同Intel鬥堆transistor, AMD一定輸, 要記住呢點
當然 但依家 transistor 佔大頭係 GPU
反正主要就係估 x86 core convergence + 細SOC 雙核

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-16 23:12 發表

當然 但依家 transistor 佔大頭係 GPU
反正主要就係估 x86 core convergence + 細SOC 雙核
以projection計, 如果又係20% IPC + 20% clock speed @ 50% power consumption, 咁下代cat series就會係40W TDP + Trinity-class performance

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-16 23:16 發表

以projection計, 如果又係20% IPC + 20% clock speed @ 50% power consumption, 咁下代cat series就會係40W TDP + Trinity-class performance
都話叫 Zen 僅此一粒 x86

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-16 23:17 發表

都話叫 Zen 僅此一粒 x86
你聽佢up啦

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-16 23:18 發表

你聽佢up啦
呃你無飯食 S|A都有提

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-16 23:19 發表

呃你無飯食 S|A都有提
S|A成日流料, 你信佢啦

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-16 23:19 發表

S|A成日流料, 你信佢啦
反正 16 年打後得一粒 x86 同一粒 ARM 我是信的
一個向上打 一個向下打

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-16 23:22 發表

反正 16 年打後得一粒 x86 同一粒 ARM 我是信的
一個向上打 一個向下打
ARM... 我覺得AMD唔會太落力
x86反而我覺得所謂的"1個core"係有得玩野的