[業界消息] Carrizo

Carrizo

http://www.computerbase.de/2014-07/amd-carrizo-mit-hdmi-2.0-und-voller-hsa-unterstuetzung/

同預期無差別 除左L2縮水
就只係整合FCH版Kaveri + Full HSA support
製程發夢果陣話係28nmGF標準版 KV用既SHP係「定制版」
分別既緣由係話因為GF後黎搞左個盡量貼近台★電既28nm方便轉單既版本

聽住先

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-16 21:03 發表
聽住先
呢單料無 hype 喎

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-16 21:05 發表

呢單料無 hype 喎
唔會用TSMC啦

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-16 21:28 發表

唔會用TSMC啦
我係話用女朋友 28nm 標準製程
然後個製程俾係俾女朋友特登改到個 spec 同台★電相近 方便轉單係方便人轉用女朋友
依家個 28SHP 發夢係話女朋友無數個舊版 28nm 之中其中一個黎

p.s. 1MB L2 縮水版 希望L2 latency有大突破...

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-16 21:46 發表

我係話用女朋友 28nm 標準製程
然後個製程俾係俾女朋友特登改到個 spec 同台★電相近 方便轉單係方便人轉用女朋友
依家個 28SHP 發夢係話女朋友無數個舊版 28nm 之中其中一個黎

p.s. 1MB L2 縮水版 希望L2 ...
其實shared 1MB L2先應該係Bulldozer family optimal cache size

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-16 21:51 發表

其實shared 1MB L2先應該係Bulldozer family optimal cache size
IEEE paper 其實有提 1MB 版本 18-cycle load-use
但始終問題係 BD 無得救

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-16 21:52 發表

IEEE paper 其實有提 1MB 版本 18-cycle load-use
但始終問題係 BD 無得救
無得救還無得救

咁die size因為小一半L2 cache小10%, 講成本就已經差好遠

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-16 21:53 發表

無得救還無得救

咁die size因為小一半L2 cache小10%, 講成本就已經差好遠
唔知佢 可能佢覺得 hit rate 可以打救 latency
或者一時糊塗後果到 XV 先開始有得修正 但 XV 之後就係 Z...
於是都係無得救

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-16 21:54 發表

唔知佢 可能佢覺得 hit rate 可以打救 latency
或者一時糊塗後果到 XV 先開始有得修正
由Bulldozer的8150, 我已經覺得佢因為L2 cache犠牲太多

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-16 21:56 發表

由Bulldozer的8150, 我已經覺得佢因為L2 cache犠牲太多
或者其實 1MB 版本係俾 2C die 用... 不過 Llano2 同打後 Trinity2 全部瓜柴
Kaveri 可能連 plan 都無 plan 過

引用:
原帖由 Puff 於 2014-7-16 21:57 發表

或者其實 1MB 版本係俾 2C die 用... 不過 Llano2 同 Trinity2 全部瓜柴
唔會, Bulldozer Gen 1係用落純CPU度

2MB L2 , 咁熟口面既....
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 qcmadness 於 2014-7-16 21:57 發表

唔會, Bulldozer Gen 1係用落純CPU度
IIRC PD = 字面上的 BD rev
唔差得遠

引用:
原帖由 dom 於 2014-7-16 21:58 發表
2MB L2 , 咁熟口面既....
Kaveri Next Gen