[業界消息] Intel Core i7-5770K to Receive High-Performance IGP with 128MB eDRAM

引用:
原帖由 Puff 於 2013-11-24 17:26 發表

MCM 貴,yield 唔方好,雖然話 AMD 黎緊有粒 embedded GPU 係單封裝 + 128-bit 7Gbps GDDR5
HBM SK Hynix 聲稱 14 年尾量產

MCM先唔貴

你諗下Intel mainstream Netburst CPU都用MCM就知唔貴
Yield更加會高, 因為係test好chip先封裝

引用:
原帖由 potato 於 2013-11-24 17:27 發表
用得K既都唔會用佢既IGP啦
而且又唔似AMD咁有得玩crossfire
Mobile會用到, 尤其係Apple

不過家用真係無乜人理K系用咩IGP

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-11-24 17:29 發表

MCM先唔貴

你諗下Intel mainstream Netburst CPU都用MCM就知唔貴
Yield更加會高, 因為係test好chip先封裝
唔知啦。我問開嘅路人甲係咁講。
不過用呢種 solution 無得搞 lidded package,除非個 socket 再做大佢。

引用:
原帖由 Puff 於 2013-11-24 17:32 發表

唔知啦。我問開嘅路人甲係咁講。
不過用呢種 solution 無得搞 lidded package,除非個 socket 再做大佢。
MCM成本平d, 不過用唔到lidded package又係搞笑, Pentium-D咩來

同埋再往上走 package size 都限住你啦,最後又係 wide i/o 嘅市場。
一粒搞掂,起點 128 GB/s

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-11-24 17:34 發表

MCM成本平d, 不過用唔到lidded package又係搞笑, Pentium-D咩來
大佬講緊一粒 Trinity size + 4 粒 豬DDR5

引用:
原帖由 Puff 於 2013-11-24 17:34 發表
同埋再往上走 package size 都限住你啦,最後又係 wide i/o 嘅市場。
一粒搞掂,起點 128 GB/s
我諗Intel / AMD都係講左成本先講效能,
講真, 而家IGP唔打機, 唔做GPGPU野根本夠用, 所以而家推上去一定睇成本

亦都無講過只可以用DDR-3做side-port
1粒GDDR-5已經22GB/s

引用:
原帖由 Puff 於 2013-11-24 17:37 發表

大佬講緊一粒 Trinity size + 4 粒 豬DDR5
唔會啦, 1粒起2粒止, 成本太高同埋粒APU賣唔到咁貴, 加4粒的flag-ship APU就要賣US$200以上

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-11-24 17:38 發表

唔會啦, 1粒起2粒止, 成本太高同埋粒APU賣唔到咁貴, 加4粒的flag-ship APU就要賣US$200以上
依家 Richland top-bin 賣到 $122...

無嘅,最終又係睇實際應用。實際上 (目前) IGP 用途得打機好睇,所以最後價錢又係睇 CPU。Desktop 對 SFF 要求又唔太高。只不過作為 fan屎得閒發夢咁解 (IF TSV 成本 << low-end GDDR/TSV dGPU 成本, integration wins)。

而且 AMD stacked die program 一直 run 緊,上輪 HC24 先出黎講過下野,路邊社 (S|A+路人甲) 傳聞話 10 年嘅 plan 係 C.I. high-end & Kaveri 用 stacked die,當然最後滑鐵盧左,TFE11 有件實物睇下咁解。不過 sk hynix 14 年尾量產 HBM,我係覺得佢地有客嘅 roadmap 會用先會趕住賣街...。

話時話 LPDDR3/DDR4 有 x32... 八粒夠和味。

引用:
原帖由 Puff 於 2013-11-24 17:47 發表

依家 Richland top-bin 賣到 $122...

無嘅,最終又係睇實際應用。實際上 (目前) IGP 用途得打機好睇,所以最後價錢又係睇 CPU。Desktop 對 SFF 要求又唔太高。只不過作為 fan屎得閒發夢咁解 (IF TSV 成本  ...
2 dram chip is enough

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-11-24 16:34 發表

其實用side-port類技術已經得
Side Port要板廠商配合先得,即係逼人買貴板.
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-11-24 17:37 發表

我諗Intel / AMD都係講左成本先講效能,
講真, 而家IGP唔打機, 唔做GPGPU野根本夠用, 所以而家推上去一定睇成本

亦都無講過只可以用DDR-3做side-port
1粒GDDR-5已經22GB/s ...
22GB/s v.s. 128GB/s
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-11-24 18:29 發表

2 dram chip is enough
if the bandwidth difference is small (e.g. 64b @ 6Gbps vs DDR3), you need sophisticated changes to the video memmgr to utilize all bandwidth available in the system (e.g. texture streaming @ GDDR, framebuffer @ sysmem), or otherwise it will be more or less the same (or only when OEM uses single-channel...). capacity is the next limitation.

well, there is still another choice - off-package HMC with 160 GB/s. No TSV, but requires SerDes.

引用:
原帖由 Henry 於 2013-11-24 18:53 發表

Side Port要板廠商配合先得,即係逼人買貴板.
he is claiming in-package memory.

引用:
原帖由 Henry 於 2013-11-24 18:58 發表

22GB/s v.s. 128GB/s
你要諗下AMD APU對bandwidth幾敏感先得