[硬件] 大家幫手睇下 想砌部 ITX Media Server

大家幫手睇下 想砌部 ITX Media Server

打算砌部做Media Server
以經買左
Amagic 5bay DAS

睇中依隻 Case 連 150watts牛
Antec ISK 300-150
想砌
AMD Phenom II X4 910e(65watts)  如果用 AMD Phenom II X6 1055t(95watts)  唔知隻牛夠唔夠力推
MINIX 890GX-USB3    Check 過 890GX support SATA port multiplier
4-8GB ram
2.5" HDD 唔知有冇邊隻好
NoteBook DVD

Thanks

你用1055t應該係供電頂唔坐先
同埋會真係好熱
2吋就seagate啦
你個hdd係外置架 點解仲要行多個2.5?

我都考慮緊1055t
可能唔夠力 但又搵唔到佢既max watts係幾多

有外置hdd都要內置hdd裝window

1065T 95W TDP
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2011-4-19 23:23 發表
1065T 95W TDP
其實我一路都唔係好知TDP係乜

睇wiki話係 當處理器達到最大負荷的時候,所釋放出的熱量

甘即係米TDP95w = 粒u最大可負荷95w電既熱量 過左就燒u
即係粒u用到盡都係95watts電

我相信呢個 case 行 905e / 1055t 都會變o左火爐
我們都在裝死地活在共匪統治下

既然已經完了, 那為什麼還要俾面給畜生們

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-4-20 09:09 發表
我相信呢個 case 行 905e / 1055t 都會變o左火爐
真係會好熱
我google過兩粒u
都好似 idle 3x度 full load 5x度

AMD Y not :smoke?

i3 2100T 35W TDP  
non-T 65W TDP

回復 8# lctang 的帖子

差唔多錢
對AMD 張 display 有信心好多
起碼一定硬解睇到HD TBB先

咁有錢咪Ssd lor 2.5 無卡卡聲

引用:
原帖由 hector 於 2011-4-20 17:58 發表
差唔多錢
對AMD 張 display 有信心好多
起碼一定硬解睇到HD TBB先

HD2000 已經唔係以前, 3D BD 都解到
同埋 CPU 效能差好遠下

今日走左去ssp搵backup plan
見到依隻case連220w

如果用依隻 又夠唔夠力推x6 1066t

但攞過依隻case 上手d用料好輕手

仲考慮緊好唔好
搏一搏 唔駛甘貧撲
搏多搏 住到上舂磡角
甘走去買Antec ISK 300-150

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 lctang 於 2011-4-20 22:32 發表

甘我為有講
我要支持dom姐

引用:
原帖由 lctang 於 2011-4-20 22:32 發表

硬解出來d色點先
g45真係

昨天我砌左部COOLMASTER RC 100  + NVDIA 7025 430A  + AMD 240  效果都OK!

日立 320GB COMDEX  做緊 280元咋  NoteBook DVD   COMDEX 做緊235  但條SATA CABLE 超短 要去其他地方買條 6M 既

第一誌願移民反大陸!
--------------------------------
誰都知道錢能生錢,我們所積累起來資產透過運作,
就能夠不斷帶來現金收入