[硬件] 考完試, 升級計劃

考完試, 升級計劃

之前問過換 router 都最後都冇換到
而家有個想法唔知 OK 唔 OK
主要係將屋企 d 野 centralize 同盡量電子化

1. 換 Router
家中只有一部 Desktop, 其它全部 notebook 行 wifi
用 WRT54G 浪費左個 PCCW 200M (浪費左應該都有兩年)
有 D 咩 router 係好 + 靚仔? 唔要好似 ASUS 果 D 咁花巧
最重要係 once and for all 唔洗煩
但聽講 802.11ac 又出緊黎, 雖然話要用就要買
但如果 802.11n 都係唔夠快 utilize 得個 200M 好 d 又好似有 d 浪費
Apple / Linksys 會唔會好快出 802.11ac ge router?

2. 起 NAS
而家屋企 d 電腦 file 好混亂, 擺左起好多地方,
我部 desktop 係一個例子, 74GB 裝 windows + 平時 download, 160+640GB 係得閒先執一執,
母親部 macbook pro 亦唔多夠位
而且有時 d files 要兩部電腦做 transfer 都搞一大輪好複雜,
有時用手指, 有時用 network share, 搞到有時 d 電腦同時 keep 同一個 file (其實係我懶得搞, 達到目的後又唔 delete)
所以想搵個地方 centralize 同 backup 曬 d files
咁有乜野要搵, 第一件事都係去 NAS 度搵,
d 電腦個 harddisk 就真係主要用黎裝 windows, 程式, games 同真係好 temp ge files

music, video, photo streaming 等基本功能都想用

牌子都係屬意 Synology, 因為聽講最 user friendly
但唔知揀 212j, 212, 212+ 定 712+ 好
412+ 阿媽見倒個價覺得太貴, 話成部電腦都買到 (因初初諗住 RAID 5 就算)
頭先再上 smallnetbuilder 睇點揀 NAS, 佢話 RAID 都唔會安全
最安全都係 primary + secondary NAS

但我又覺得如果買兩部 identical ge NAS, eg 兩部 212+,
其中一部用來做 secondary backup 又好似貴+浪費左少少
所以又諗緊如 712+ + 212j 等 combination, (2+2)
甚至 2bay 做 primary, 1bay 做 secondary, (2+1)
但咁樣就變左要諗邊 d 野先係最重要, 要 secondary backup
還是選擇 2+1 的話根本用一部 NAS+ext harddisk 已足夠呢?

因為想速度上同用普通 harddisk 冇分別, 所以都 prefer 快的型號

另一個問題就係 hdd 的選擇同價錢
我知道 hdd 比最平時偏貴, 不過唔想理, 最重要 reliable
如果買兩個 NAS, 會唔會各自用唔同牌子 hdd 會分散 d 風險?
聽講 d hdd 若同時期買, 一隻壞, 其餘都好快一齊壞
初步目標都係 2TBx2

3. 換 ssd
阿媽的 macbook 用 160GB 5400rpm 好慢
有咩 SSD 係好?還是 intel 最好?
有了 NAS 我相信 120GB-160GB 都已經 OK
但點樣可以照 dup 成個 partition 去個 SSD 度?
NAS backup 係咪已經可以做到?

至於我部 desktop 都應該不會升級,
睇下上大學買新電腦/去外國(唔係好想去, 希望唔需要)...

唔該各位

1.又平又抵玩,1043nd
2.行raid一向都唔覺得係安全既野..多樣野又易死d咁
2隻nas囉,712+ +212j 好似幾好
3.Crucial m4啦

Dual N 係必須...尤其是有WiFi<->WiFi的access

我自己就 WZR-HP-AG300H

Raid安唔安全就睇setting, 如果4xHD行Raid1都出事就真係可以買6合彩

802.11ac... 追得黎都唔知幾多年後...
"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

引用:
原帖由 toby 於 2012-4-27 17:07 發表
1.又平又抵玩,1043nd
2.行raid一向都唔覺得係安全既野..多樣野又易死d咁
2隻nas囉,712+ +212j 好似幾好
3.Crucial m4啦
係咪有跟 cloning software

引用:
原帖由 BlackBird 於 2012-4-27 18:54 發表
Dual N 係必須...尤其是有WiFiWiFi的access

我自己就 WZR-HP-AG300H

Raid安唔安全就睇setting, 如果4xHD行Raid1都出事就真係可以買6合彩

802.11ac... 追得黎都唔知幾多年後... ...
smallnetbuilder 話可以 controller 死, 唔係 harddisk 死
諗落佢都有道理

引用:
原帖由 BeleBala 於 2012-4-28 00:18 發表

smallnetbuilder 話可以 controller 死, 唔係 harddisk 死
諗落佢都有道理
反而唔會太信controller會易死(就算死都唔會全炒)...去到有哩d問題一係你果度365日都行雷閃電, 一係你真係黑到爆
"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

引用:
原帖由 BeleBala 於 2012-4-28 00:18 發表

諗落佢都有道理
同牌子既NAS個RAID可以係同CPU類型既NAS度直用。
eg: DS411+ -> DS411+ II
而且唔用QNAP基本上唔會有乜問題。

引用:
原帖由 Aware 於 2012-4-28 00:27 發表

同牌子既NAS個RAID可以係同CPU類型既NAS度直用。
eg: DS411+ -> DS411+ II
而且唔用QNAP基本上唔會有乜問題。
即係都係一部 412+ RAID5 都夠安全?

買得新 Router
我會建議 找d Dual Band 既
太多人用 WiFi (2.4GHz) 好易撞 channel
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

mac 有無trim?

有就m4喇
無就intel 520/320

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2012/4/28 12:33 發表
mac 有無trim?

有就m4喇
無就intel 520/320
No , Plextor M3 128GB $1299 !
爽, 爽爽爽
快過 M4 128GB 架
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2012-4-28 12:34 發表

爽, 爽爽爽
是旦喇都係果粒controller

我信controller死會全炒

引用:
原帖由 jackli 於 2012-4-28 17:43 發表
我信controller死會全炒

引用:
原帖由 dom 於 2012-4-28 12:34 發表

爽, 爽爽爽
mac os 冇 TRIM?! --
其實我唔識用 + 唔熟 mac