[硬件] Non Sand-Force SSD 有乜推介?

Non Sand-Force SSD 有乜推介?

同埋有冇邊隻係有跟2.5" ==> 3.5" HDD 架?

Non-SF當推Marvell Controller的SSD,如
Crucial M4,
Plextor M3, M3Pro, M5S 及 M5Pro.

一般用起上來其實你未必feel到有分別,只係評測結果略見不同,以M5P-->M3P-->M5S-->M3,M4唔清楚,可能在M3左右;保養年期各異。
至於2.5" ->3.5",我都唔熟。

邊隻價錢最平?
想平平地買2隻行RAID 1
不過SSD 行 Redundancy 可唔可以擋到死controller 既問題?

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-8-5 21:57 發表
邊隻價錢最平?
不過SSD 行 Redundancy 可唔可以擋到死controller 既問題?
死controller有可能差唔多時間死

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-8-5 22:30 發表

死controller有可能差唔多時間死
頭先睇台灣FORUM講, 其實SSD RAID 1 效能唔會快左
如果放做SYSTEM就更加慢
加上如果死CONTROLLER可以差不多時間死既話, 咁SSD+RAID真係更加無意思

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-8-5 22:37 發表

頭先睇台灣FORUM講, 其實SSD RAID 1 效能唔會快左
加上如果死CONTROLLER可以差不多時間死既話, 咁SSD+RAID真係更加無意思
所以raid唔係萬能

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-8-5 22:37 發表

以而家的M3Pro等SSD行RAID 0,除跑分、sequential read/write,你應該完全feel唔到分別。

引用:
原帖由 ccw 於 2012-8-5 22:42 發表

以而家的M3Pro等SSD行RAID,除跑分、sequential read/write,你應該完全feel唔到分別。
正解,
所以我當日都拆散M4個RAID,用番單隻算數………

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-8-5 21:57 發表
邊隻價錢最平?
最平應該係M4 了~

要長保養要M3PRO

我自己用緊三叔~香港賣得好貴~

引用:
原帖由 poonyc 於 2012-8-6 10:38 發表

最平應該係M4 了~

要長保養要M3PRO

我自己用緊三叔~香港賣得好貴~
香港賣貴淘寶大約二、三百o者(大家都係830咁計)

2.5" ==> 3.5" HDD 架 有無好介紹?

引用:
原帖由 bondleung 於 2012/8/5 12:13 發表
同埋有冇邊隻係有跟2.5" ==> 3.5" HDD 架?
Crucial M4 / Plextor M5S 都係 $8xx
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 {KeViN} 於 2012/8/6 20:11 發表
2.5" ==> 3.5" HDD 架 有無好介紹?
買 Plextor  M3 / M3PRO / M5PRO  送埋
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2012-8-7 02:09 發表

買 Plextor  M3 / M3PRO / M5PRO  送埋
我哥日好想買M3PRO