[硬件] HomePlug vs 外置天線Wifi Router?

HomePlug vs 外置天線Wifi Router?

E3000 signal 弱.

以前HomePlug 85Mbps 時代用過但1年幾就死左了.

而家房的notebook, 2.4ghz 得3-4格, 約幾十mbps. 改行5ghz 只有2格, 100mbps 都唔過.

如果係咁, 重去homeplug 好定換勁router?

因為e3000 flash 左ddwrt 但我用唔到佢的vpn 功能..

thanks

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-17 13:33 發表
E3000 signal 弱.

以前HomePlug 85Mbps 時代用過但1年幾就死左了.

而家房的notebook, 2.4ghz 得3-4格, 約幾十mbps. 改行5ghz 只有2格, 100mbps 都唔過.

如果係咁, 重去homeplug 好定換勁router?

因為e3000 flash ...
homeplug 個ping 都好高~
一係你早間加個REPEATER~
如果唔係都係HOMEPLUG LA~
一係上淘寶BID O的平平HOMEPLUG~
我用過OK GA~

引用:
原帖由 poonyc 於 2012-10-17 15:38 發表

homeplug 個ping 都好高~
一係你早間加個REPEATER~
如果唔係都係HOMEPLUG LA~
一係上淘寶BID O的平平HOMEPLUG~
我用過OK GA~
TPLINK ?
咩牌?
上TAOBAO 買, 又米要轉腳?!

我家的草圖, 煩的設計.... ROUTER 定HOMEPLUG好?!

REPEATER 又幾多錢>?
如果係加都係加係PC2個邊? 但SIGNAL 會有幾多BOOTst?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

拉線

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-10-17 18:45 發表
拉線
要鑽牆

改ap 位

唔好買homeplug,
我玩出過煙的!
doo..m = =

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-17 18:47 發表

要鑽牆
唔駛掛

最好真係明線
一定穩定

引用:
原帖由 jackli 於 2012-10-17 21:00 發表
唔好買homeplug,
我玩出過煙的!
出煙 咁誇張

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-10-17 21:01 發表

唔駛掛

最好真係明線
一定穩定
要. 否則要走好多路..

用薄身cat 6 cable 拉啦

引用:
原帖由 tat0801 於 2012-10-17 23:15 發表
用薄身cat 6 cable 拉啦
點穿門口呀

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-17 23:32 發表

點穿門口呀
穿到

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-17 23:32 發表

點穿門口呀
地下