[硬件] 你地覺得一般 RAID 1 2TB hdd 要 format 幾耐呀?

你地覺得一般 RAID 1 2TB hdd 要 format 幾耐呀?

會唔會 over 12hrs 呀? (指正常 format, 而唔係 quick format)
我們都在裝死地活在共匪統治下

既然已經完了, 那為什麼還要俾面給畜生們

引用:
原帖由 pk1667 於 2013-3-12 15:08 發表
會唔會 over 12hrs 呀? (指正常 format, 而唔係 quick format)
Within 20 minutes. Normal format, not low level format.

3TB 都要20小時
2TB around 12小時掛

引用:
原帖由 fo2live 於 2013-3-12 15:30 發表
3TB 都要20小時
2TB around 12小時掛
我記得單隻 format 3TB 約 8-9hrs 左右 (z77 + 2600k)

2TB raid x1000x1000/60/60/60M左右
= 9.2小時
quick 咪算囉

引用:
原帖由 fish! 於 2013-3-12 15:37 發表
2TB raid x1000x1000/60/60/60M左右
= 9.2小時
quick 咪算囉
個人覺得用 quick format 唔係咁好 (尤其係第一次)

引用:
原帖由 pk1667 於 2013-3-12 15:39 發表

個人覺得用 quick format 唔係咁好 (尤其係第一次)
raid 1 死一隻還有一隻
quick 有乜所謂?

引用:
原帖由 fish! 於 2013-3-12 15:42 發表

raid 1 死一隻還有一隻
quick 有乜所謂?
個人習慣係咁

我一定full scan

引用:
原帖由 fo2live 於 2013-3-12 16:12 發表
我一定full scan
用 hdtune / hdtune pro?

引用:
原帖由 pk1667 於 2013-3-12 16:12 發表

用 hdtune / hdtune pro?
HDTUNE

吹脹! 同一台機 format 單隻 3TB hdd 都唔駛 7hrs, 但果對 raid 1 2TB 最後用o左廿幾個鐘先搞掂

引用:
原帖由 pk1667 於 2013-3-13 09:52 發表
吹脹! 同一台機 format 單隻 3TB hdd 都唔駛 7hrs, 但果對 raid 1 2TB 最後用o左廿幾個鐘先搞掂
咩 raid chip?
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2013-3-13 09:54 發表

咩 raid chip?
Z77 onboard chip

ps : 會唔會關 intel RTS 事架? 因我之前用佢去 create raid 1, 而唔係 dos 到 create

我會scan完先create raid