[硬件] What comes after Piledriver?

引用:
原帖由 Puff 於 2012-4-15 23:53 發表

... data reuse & temporal locailty. 而且 parallelism 同 latency 無直接關係。係遠因同後果。
咁你都知啦.
GPU要同CPU一做架構上既Fusion,CPU會面對GPU既問題,GPU亦都會面對CPU既問題.
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 Henry 於 2012-4-16 00:02 發表

咁你都知啦.
GPU要同CPU一做架構上既Fusion,CPU會面對GPU既問題,GPU亦都會面對CPU既問題.
咁易就一早做到啦

Intel / AMD / NVIDIA / IBM都努力緊

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-4-15 23:55 發表

以前d人話K8係有好大既L3 cache (memory)
但當K10/Nehalem出左之後, 就無人咁講了
CPU一有High parallelism結果個Cache一樣越來越多.......

引用:
原帖由 Henry 於 2012-4-16 00:04 發表
CPU一有High parallelism結果個Cache一樣越來越多.......
仲會繼續升tim

Intel有transistor budget既話, 16/14nm連50MB都夠膽放落去

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-4-16 00:05 發表

仲會繼續升tim

Intel有transistor budget既話, 16/14nm連50MB都夠膽放落去
Core count都有提升添.
但平均L3/core既數字就.....

引用:
原帖由 Henry 於 2012-4-16 00:06 發表

Core count都有提升添.
但平均L3/core既數字就.....
都會升
Nehalem: 2MB / core
SB: 2.5MB / core

K10: 512KB / core
Bulldozer: 2MB / core

引用:
原帖由 Henry 於 2012-4-16 00:02 發表

咁你都知啦.
So 分開是最好的結果,大家性格都唔夾,無謂一拖再拖啦。

引用:
原帖由 Puff 於 2012-4-16 00:07 發表

有人追fusion係因為一旦合到, 性能升到你唔信

引用:
原帖由 Puff 於 2012-4-15 23:59 發表

由頭再睇返上黎,引發點係 GPU supports C/C++. 我想講,GPU supports high-level language 係一個 scheduled feature... 唔係我既 speculation. virtual function, syscall, page fault, etc 一樣. 至於你講既果種 Fus ...
但C/C++裡面係咪GPU做得曬?
做得曬又快D既話就基本上無必要用CPU.
不過現實係咪咁遮.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-4-16 00:08 發表

有人追fusion係因為一旦合到, 性能升到你唔信
唔做情侶可以做伙伴,一個做 CEO,一個做 CTO. 點解一定要聯席 CEO.

引用:
原帖由 Puff 於 2012-4-16 00:07 發表

跟住就會係分工要等幾耐.
CPU同GPU中間跑來跑去中間要等RAM/Controller可不有趣.

引用:
原帖由 Henry 於 2012-4-16 00:09 發表

但C/C++裡面係咪GPU做得曬?
做得曬又快D既話就基本上無必要用CPU.
不過現實係咪咁遮.
只係 Language Syntax + Language Feature,無人叫你係 CPU 上面跑 memcpy 跑 malloc。我亦唔覺得 GPU 會支援呢堆 feature.

引用:
原帖由 Puff 於 2012-4-16 00:12 發表

唔做情侶可以做伙伴,一個做 CEO,一個做 CTO. 點解一定要聯席 CEO.
聯席快好多

引用:
原帖由 Henry 於 2012-4-16 00:12 發表

跟住就會係分工要等幾耐.
CPU同GPU中間跑來跑去中間要等RAM/Controller可不有趣.
That's the means of APU... 然後大佬 problem 都有好多種架嘛。唔係唔理三七廿一都擲過去 GPU 搞架嘛。
如果唔係 AMD 推 task-based parallelism 既 HSA 做乜?

引用:
原帖由 Puff 於 2012-4-16 00:12 發表

跑房敲門曬時間啊嘛.