[硬件] 有冇師兄熟NAS?

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 21:07 發表

rundll32.exe keymgr.dll, KRShowKeyMgr

@XP Sp3
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-23 21:26 發表

@XP Sp3
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 21:22 發表

Share Folder。
仲有個homes係用黎擺個user account既system file(eg:mailbox)
SHARE FOLDER個頁.

A 係SET左READ.WRITE
試下SET READ ONLY先

發現....
A 係屬USER, 係自己HOMES 開的FOLDER/FILES, 係HOME見到...

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-23 21:29 發表

SHARE FOLDER個頁.

A 係SET左READ.WRITE
試下SET READ ONLY先

發現....
A 係屬USER, 係自己HOMES 開的FOLDER/FILES, 係HOME見到...

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 22:32 發表

等我DEL 曬D ACCOUNT先..

冇經驗的我都係唔明LINUX 架構....哈哈

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 22:32 發表

我應該禁講.
我起左一個ADMIN 級人 (C)
同一個USER 級人    (B)
都係開左 "HOMES"

如果我係B 的ACCOUNT, SET 左

情況1
"HOMES"--Read--可以打開呀B自己/ 其他人(C) 的文件, 當然CREATE 唔到.
              如果係家(HOME) 到CREATE 左文件, 係HOMES 入面都見到, 但唔SAVE.

情況2
"HOME"---READ/WRITE...........可以見到自己B 同人地C 的HOMES, 可以打開阿C HOMES 內的FILE(冇密碼保護), 但唔可SAVE
                              當然自已的冇問題.

其實.
Q1. 其實HOMES 係唔係應該HIDE左佢好D(照開)?

定係唔洗開HOMES都得?

因為可以見到其他人有D 咩, 開到...SAVE唔SAVE到就一回事.

Q2. 如果照情況B, 係冇得解決? 一定要C 仔的FILES 全加密先安全D?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-23 23:09 發表

我應該禁講.
我起左一個ADMIN 級人 (C)
同一個USER 級人    (B)
都係開左 "HOMES"

如果我係B 的ACCOUNT, SET 左

情況1
"HOMES"--Read--可以打開呀B自己/ 其他人(C) 的文件, 當然CREATE 唔到.
              如 ...
加密既話係成個folder加密,唔知用唔用得著。
事關NAS其實就係比一大堆人share資料用,要set到咁好冇Windows AD好麻煩下。
當然啲NAS可以join AD,不過join完有冇你想要既野就唔清楚。

果然.

見到SHARP PRINTER

但係OS 唔比ADD

睇黎我要出去買PRINTER SERVER....

TPLINK 話要一部CONNECT 先, 斷左先再CONNECT

BUFFALO冇寫..支援IPP.但係就冇話支唔支援SHARP

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-24 11:39 發表

加密既話係成個folder加密,唔知用唔用得著。
事關NAS其實就係比一大堆人share資料用,要set到咁好冇Windows AD好麻煩下。
當然啲NAS可以join AD,不過join完有冇你想要既野就唔清楚。 ...
AD...最憎

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-21 10:52 發表

sharp你預咗乜Q都駁唔到

嘩..去到19幾頁...
唔追post喇....

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-24 20:58 發表

咁遲先見到?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-24 11:41 發表

AD...最憎
Windows係寧舍麻煩。:o)

引用:
原帖由 alextamly 於 2011-7-25 09:36 發表
嘩..去到19幾頁...
唔追post喇....

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-25 09:37 發表

咁遲先見到?
係LO, 研究緊...可能要問問SHARP有冇PRINT SERVER介紹?