[硬件] $5000 AMD 打機 plan

Asus 多數一塊版可能情況下都用到幾代 cpu
技加跛就往往得一代好搵笨 ...
所以我 prefer 華碩
MSI 太耐無用 ....

引用:
Originally posted by irvingtin at 2010-3-15 08:53:
其實唔係好明點解咁多人用 asrock
呢塊板係官網個 CPU list 入面, 完全無 140W 既 CPU
http://www.asrock.com/mb/cpu.tw. ... 5GMH/128M&s=AM3
雖然平, 不過不如加多 2舊買 MSI
140W好多版都做唔到
Asus細版多數都唔得

而家support 140W CPU差唔多要大版先得

引用:
Originally posted by qcmadness at 2010-3-15 13:52:

140W好多版都做唔到
Asus細版多數都唔得

而家support 140W CPU差唔多要大版先得
都唔係呀...
MSI 785GM-E65 都係 MATX, 都係 $620
另外仲有 Asus M4A785TD-M EVO, Gigabyte GA-785GMT-USB3 都係 MATX, Gigabyte 仲要係 USB3, 不過貴D

引用:
Originally posted by irvingtin at 2010-3-15 14:22:

都唔係呀...
MSI 785GM-E65 都係 MATX, 都係 $620
另外仲有 Asus M4A785TD-M EVO, Gigabyte GA-785GMT-USB3 都係 MATX, Gigabyte 仲要係 USB3, 不過貴D
咁我用緊塊M3N78-VM都係...

但係而家平版就唔傾向用足140W料

引用:
Originally posted by qcmadness at 2010-3-15 14:23:

咁我用緊塊M3N78-VM都係...

但係而家平版就唔傾向用足140W料
所以唔明點解好多人買 Asrock, 加多2百用 MSI 好過

我都睇緊換機, 而加用緊 M2NPV-MX 都好多年
一直都只係 換 CPU, 加 ram, 加 display
到而加無得UP CPU, 先諗換板
真係加多少少, 第時可能用得著

引用:
Originally posted by irvingtin at 2010-3-15 14:36:

所以唔明點解好多人買 Asrock, 加多2百用 MSI 好過

I would choose Biostar / Asrock rather than MSI

引用:
Originally posted by irvingtin at 2010-3-15 14:36:

MSI BIOS唔好

引用:
Originally posted by qcmadness at 2010-3-14 23:16:

400W is okay
信你啦wo