[軟件] Exchange 2003 Send email 問題

引用:
Originally posted by irvingtin at 2010-7-19 01:36:

得8條 channel, 計過差不多~
8條 我以為30-40人同時間用

引用:
Originally posted by hungjoyee at 2010-7-19 11:36:

8條 我以為30-40人同時間用
大陸打去香港唔會太多
因為大陸咩 department 都有齊,
自己有自己既 operation..

引用:
Originally posted by irvingtin at 2010-7-19 11:56:

大陸打去香港唔會太多
因為大陸咩 department 都有齊,
自己有自己既 operation..
OH IC
你係唔係睇埋IT 大陸果PART 兩頭走好辛苦下喎

大陸有 IT, 不過係 under 我地...
希望可以一個星期上黎一次

不過好近沙頭角, 我地個倉係鹽田保稅區入面

引用:
Originally posted by irvingtin at 2010-7-19 14:32:
大陸有 IT, 不過係 under 我地...
希望可以一個星期上黎一次

不過好近沙頭角, 我地個倉係鹽田保稅區入面
今又好方便喎 又近近地

引用:
Originally posted by hungjoyee at 2010-7-19 14:59:

今又好方便喎 又近近地
所以我地多數即日來回
由沙頭角過關坐 白牌車都係 10分鐘

不過好多野攪, 想死....
老闆用左HK$ 4億去起個倉,
連條 VPN 咁少錢都計住
一套 ERP 都買左過百萬
我都係第一次買部 server 有10隻 harddisk, 12G RAM

引用:
Originally posted by irvingtin at 2010-7-19 21:13:

所以我地多數即日來回
由沙頭角過關坐 白牌車都係 10分鐘

不過好多野攪, 想死....
老闆用左HK$ 4億去起個倉,
連條 VPN 咁少錢都計住
一套 ERP 都買左過百萬
我都係第一次買部 server 有10隻 harddisk ...
今唔係慨
佢對於SERVER STORAGE  同 SERVER 已經証明咗佢算係洗錢
SOFTWARE 都好重本你公司對於能夠賺錢果PART 落重本已唔錯啦
可能覺得NETWORK 比較次要 而且少咗不會太大影響個運作(VPN 果條)
而且又覺得有人上搞IT 一星期一次 OK啦 有乜事上多一次 而且又有人上面睇住
佢自然想法係某部份唔重要 今要計住啦
一個BOSS 只會向對佢有利益OR 公司利益埋手 其他地方唔想用今多啦

最後都係唔 work....
要搵 Microware 幫手睇睇 (我地年頭買左 20 個 token)
而加用住氣 VPN 先, 不過加左 QoS, 240K 比 IP Phone

引用:
Originally posted by irvingtin at 2010-7-20 21:10:
最後都係唔 work....
要搵 Microware 幫手睇睇 (我地年頭買左 20 個 token)
而加用住氣 VPN 先, 不過加左 QoS, 240K 比 IP Phone
係乜事 ?
RECEIVE 唔到個E-MAIL?
定係 DNS 搵唔到個NAME ?
定係MAIL FLOW 走咗去 VPN 再走去香港出E-MAIL?

其實我想問你隻 內部DNS 有FORWAD到出面街DNS? (因為搵到個名先)
我唔知你隻FIREWALL 有無做NAT 正常MAPPING 果粒PUBLIC IP
正常ROUTER 走應該去大陸果粒IP  

依度有份SUPPORT 文件 可以幫到你
http://support.microsoft.com/kb/319426

send 同 receive 都可以
不過當我想由 EX1 transfer mailbox 去 EX3 個陣, 就fail 左..

引用:
Originally posted by irvingtin at 2010-7-21 10:59:
send 同 receive 都可以
不過當我想由 EX1 transfer mailbox 去 EX3 個陣, 就fail 左..
你有無睇LOG 發生乜事?
搬果陣可能要CHECK 下乜事?

無時間去睇
個晚攪到3:30 am
轉返轉頭, 搬左上去先算...

引用:
Originally posted by irvingtin at 2010-7-21 14:01:
無時間去睇
個晚攪到3:30 am
轉返轉頭, 搬左上去先算...
喔IC 我以SETTING 問題

引用:
Originally posted by hungjoyee at 2010-7-21 14:09:

喔IC 我以SETTING 問題
其實個setting都有D問題
明明我 set 左 all port forward (全粒街 IP 比佢入)
不過 Ex1 都係搵唔到 Ex3 部機,
我估佢地中間仲有D propotal 係我地唔知既...

引用:
Originally posted by irvingtin at 2010-7-21 16:07:

其實個setting都有D問題
明明我 set 左 all port forward (全粒街 IP 比佢入)
不過 Ex1 都係搵唔到 Ex3 部機,
我估佢地中間仲有D propotal 係我地唔知既...
似係DNS 問題  
會唔會有DNS 中間隔住咗?