[硬件] 有冇師兄熟NAS?

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-15 20:14 發表

如果有錢,買synology DS1511+行Link Aggregation就perfect。(個bandwidth應該冇乜user打得爆。)
我E D 都係初步階段了.

今年公司買左唔少野, 玩左唔少

2130Router, TpLinkAP, 新Dell Server,

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-15 20:40 發表

我E D 都係初步階段了.

今年公司買左唔少野, 玩左唔少

2130Router, TpLinkAP, 新Dell Server,

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-15 20:57 發表

暫時冇野.

聽聞2130N 的N 有D 問題...
就改左2130....配AP..就換左TPLINK, 暫時冇咩事...

而家就考慮NAS....一台PC 駁PRINTER 做PRINT SERVER, 一台PC 做FILE SERVER, 唔洗關機, 命都短D, 又行得慢

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-15 21:27 發表

暫時冇野.

聽聞2130N 的N 有D 問題...
就改左2130....配AP..就換左TPLINK, 暫時冇咩事...

而家就考慮NAS....一台PC 駁PRINTER 做PRINT SERVER, 一台PC 做FILE SERVER, 唔洗關機, 命都短D, 又行得慢 ...
PC做乜9 file server丫

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-15 21:37 發表

點知到之前條友點解禁整GA JA

我接手就係禁.

搵 EMC

同一級價位,
QNAP hardware spec會好過 Synology D …………

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 10:06 發表
同一級價位,
QNAP hardware spec會好過 Synology D …………
會自動unmount HDD已經夠HIHI,上至企業級下至入門級都係咁,由零七年比人X到而家:o)

而家o的NAS可唔可以唔同user remote BT分開擺?

引用:
原帖由 lctang 於 2011-7-16 09:25 發表
搵 EMC
WHAT IS EMC?

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-7-16 10:55 發表
而家o的NAS可唔可以唔同user remote BT分開擺?
未試過,不過應該有得set。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:00 發表

WHAT IS EMC?
Enterprise NAS

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 11:04 發表

Enterprise NAS
I AM A BB. 咩都唔識tim

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-15 21:37 發表

見到synology 個d, 話有得玩raid1, 行ext4定5

可以行cifs.

禁係同xp機做cifs一樣, 可以賁寫任何格式的file?

如果有2隻hdd 用raid1了.
禁一隻ko左, 米可以用另一隻recover, 如果係..(舊raid1 未死: 250g)+插隻新的320g
禁recover 返都冇問題?
recover後, 都係得250g size用?

thanks

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:04 發表

I AM A BB. 咩都唔識tim
我公司幫客出都係QNAP喳。