[硬件] 請問企業版 hdd 係唔係好 d, 無咁易死架?

大家點答都話廢話,
其實你呢個post就確確實實係廢話喇!!!

你知唔知所謂「企業級」HD有高D嘅 MTBF,
個MTBF點計出黎先????

咪又係機率!!

一講機率就話廢話,咁你去買隻有1000000 MTBF嘅企業級喇,
係唔會壞咖!

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 19:40 發表

大家點答都話廢話,

咪又係機率!!

一講機率就話廢話,咁你去買隻有1000000 MTBF嘅企業級喇,
係唔會壞咖! :cry ...
我就係想係單隻 hdd 的情況下降低呢個機會率, 唔該你望清楚我係 #1 問 d 乜 + 我 list 我心目中的 choice 先再 reply la
香港已經完了!
http://www.no3b.net

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 19:40 發表

大家點答都話廢話,

咪又係機率!!

係唔會壞咖! :cry ...
咁平買兩隻500gb黎bt搏個彩數仲抵,反正bt啫,又唔係用黎back up,要咁大容量做乜

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 19:46 發表

我就係想係單隻 hdd 的情況下降低呢個機會率, 唔該你望清楚我係 #1 問 d 乜 + 我 list 我心目中的 choice 先再 reply la
你打算做動物機

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-15 19:50 發表

你打算做動物機
高效能動物機
香港已經完了!

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 19:46 發表

我知你#1問乜,回歸基本點,

重點係,所謂耐唔耐用、無咁易死,全部係機率問題!!
全世界話A model襟用,你去買A model就包無事???

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 19:54 發表

我知你#1問乜,回歸基本點,

重點係,所謂耐唔耐用、無咁易死,全部係機率問題!!
全世界話A model襟用,你去買A model就包無事???
我都係果句, 我係想降低出事率, 當 feel 到隻 hdd 可能有問題我都會換o左 / 將佢用係第二 d 地方, 我只係唔想咁易出現突然死亡呢個可能性
香港已經完了!

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 19:58 發表

我都係果句, 我係想降低出事率, 當 feel 到隻 hdd 可能有問題我都會換o左 / 將佢用係第二 d 地方, 我只係唔想咁易出現突然死亡呢個可能性 ...
咁好簡單, 買兩隻 harddisk 做 offline backup,
用syncback pro 一個鐘一次 就已經得
根本唔洗raid 咩raid 咩, 好多時愈簡單愈好
doo..m = =

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 11:52 發表
想搵隻 hdd o黎行 24x7 BT, 但又想盡量降低出事率, 另外我見到死鷄有 D FOR 錄影用的 hdd, 果 d 係唔係都 ok 架?

暫時有以下心水 product
WD Caviar Blue 10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s / ...
MTBF根本係廢
好多時睇1 lot lot

所以同彩數無分別

企業版主要係用番d舊技術, 理論上無咁易出事

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 19:58 發表

我都係果句, 我係想降低出事率, 當 feel 到隻 hdd 可能有問題我都會換o左 / 將佢用係第二 d 地方, 我只係唔想咁易出現突然死亡呢個可能性 ...
對唔住, 任何hdd / ssd都有可能突然死亡

引用:
其實無得降低...

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 20:20 發表
咁好簡單, 買兩隻 harddisk 做 offline backup,
用syncback pro 一個鐘一次 就已經得
根本唔洗raid 咩raid 咩, 好多時愈簡單愈好
死起上黎,
果一個鐘頭嘅data點rollback???

當然,家用唔需要咁認真,你呢個方法可行。

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 20:31 發表

其實無得降低...
「牛皮燈籠」……………

全部係機率問題,答佢仲要串人係廢話。

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 20:37 發表
「牛皮燈籠」……………
全部係機率問題,答佢仲要串人係廢話。
都唔係既

明知有問題既 (e.g. WD Green, Seagate 7200.11)
就梗係要避啦

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 20:38 發表

都唔係既

明知有問題既 (e.g. WD Green, Seagate 7200.11)
就梗係要避啦
OK,
咁撇除呢D街知巷聞會出事嘅model,有乜野model比較穩陣??