[業界消息] AMD sucks

D 人話 AMD D 老將走晒,但係我睇 LinkedIn... 唔少 senior MTS/engineers 都係6 至 8 年以上既老將喎...
仲見到有個 owned several K9 macros 既 (Yes, the canned K9),最近做完 SR core (rev A & B) 之後開始搞 20nm Leopard core 添。

引用:
原帖由 Puff 於 2012-11-21 20:42 發表
D 人話 AMD D 老將走晒,但係我睇 LinkedIn... 唔少 senior MTS/engineers 都係6 至 8 年以上既老將喎...
仲見到有個 owned several K9 macros 既 (Yes, the canned K9),最近做完 SR core (rev A & B) 之後開始搞 20nm ...
其實真係炒到10%人先算啦

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-11-21 20:47 發表

其實真係炒到10%人先算啦
炒完咪又請,上年先炒完 10%,我睇到一堆 12 年入職既 engineer 囉。

引用:
原帖由 Puff 於 2012-11-21 22:43 發表

炒完咪又請,上年先炒完 10%,我睇到一堆 12 年入職既 engineer 囉。
上年話炒10%, 結果headcount無減到

咁究竟炒左咩人

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-11-21 22:44 發表

上年話炒10%, 結果headcount無減到

咁究竟炒左咩人
換句話講,咪賺差額。加人工要時間嘛。炒完用低起薪點請,當平均每個人頭慳 30000/month,1000 個人,一年都已經成 3 億美金。
當然平均應該無咁多啦,senior engineer 或者做得耐既 engineer 可能先有。

大粒果 D 多數自己走,因為重要位置 e.g. Fellow/SMTS/Project Lead 果 D AMD 好難會炒。炒係炒 implement 果 D 卒。

... Carrizo and Basilisk APU. After Kaveri.

引用:
原帖由 Puff 於 2012-11-21 22:45 發表

換句話講,咪賺差額。加人工要時間嘛。炒完用低起薪點請,當平均每個人頭慳 30000/month,1000 個人,一年都已經成 3 億美金。
當然平均應該無咁多啦,senior engineer 或者做得耐既 engineer 可能先有。

大 ...
咁絕都有