[硬件] 又話 Haswell 完敗 APU ??

引用:
原帖由 Puff 於 2013/3/19 21:24 發表

dri... dri... driver...
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/19 20:24 發表
人到絕境(AMD)都未必爆發到小宇宙何況冇壓力(INTEL)?
只講INTEL, 5-10% 都算收貨, 只係 GPU 部份, 我唔理咩牌子, 我都認為提供當代基本(現今例子:播到1080),就夠
始終要打機, 我既古老思想都係加張DISPLAY CARD 係必 ...
如果學你咁講 話晒電
咁 Intel 做咩要整 iGPU 塞埋入粒U 度重要係咁改良?
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-20 01:12 發表

如果學你咁講 話晒電
咁 Intel 做咩要整 iGPU 塞埋入粒U 度重要係咁改良?
我覺得iGPU 既價值唔係咁單一既
IGPU 比ONBOARD 既好處,亦並非單一
當年在於INTEL 同AMD, IGPU其一係完全趕絕第三方CHIPSET
而且可以令CPU賣得(相對)更高價錢
而技術上
IGPU 可以更短距離連接CPU同MEMORY, 係可以提升效能
但功耗問題始終係問題
所以INTEL 又好, AMD 也好,
都要係有限既功耗空間下作出取捨

所改良設計同製程本身就係每間廠都需要做既事
而效能,功耗,市場定位,也就是其中既指標
但不代表要追求其中一樣就完全放棄其他

如果有一粒CPU
有XEON 既ALU
加 TESLA 既GPU
而功耗只係 ARM 既一半?
現今年代又有冇可能呢?

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-20 01:12 發表

如果學你咁講 話晒電
iGPU 最終目的 , 唔係單單做 Display

引用:
原帖由 XT 於 2013-3-20 11:25 發表

GPGPU 講左好多年
AMD 方向好D
INTEL 就一般般
再者家用 SOFTWARE 支援少

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-20 12:24 發表

GPGPU 講左好多年
AMD 方向好D
INTEL 就一般般
再者家用 SOFTWARE 支援少
AMD 比 Intel 花多o左好多時間起呢方面
但情況比較好既我覺得會係 nVidia

引用:
原帖由 XT 於 2013-3-20 13:09 發表

AMD 比 Intel 花多o左好多時間起呢方面
但情況比較好既我覺得會係 nVidia
如果你用TESLA 黎計, 可能係既,不過TESLA 其實唔算GPGPU

只係特定運算開始發展
當NVIDIA 出GPU COMPUTING, 再第二代TESLA
再引到 INTEL 出 Phi
而AMD 都仲係冇反應.....
最賺錢既SERVER 級CPU, GPU 都冇落力去攪既時候

我見唔到AMD有幾大出路 (而家黎講)

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-20 13:34 發表

如果你用TESLA 黎計, 可能係既,不過TESLA 其實唔算GPGPU

只係特定運算開始發展
當NVIDIA 出GPU COMPUTING, 再第二代TESLA
最賺錢既SERVER 級CPU, GPU 都冇落力去攪既時候

我 ...
Fir...Fir...FirePro... ehh...

引用:
原帖由 XT 於 2013/3/20 11:25 發表

協助做運算
I 記點解咁落力推 iGPU 性能

- 要打倒 A 記 APU 唔想比 APU 上到位 (A 記CPU 贏唔到係事實了, 不過GPU 就 )
- 另外方面就係 增加賣點 / Feature (例如 SB 新加既 QuickSync 唔少人係受落的)
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-20 13:34 發表

只係特定運算開始發展

我 ...
Die size constrain

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/20 13:34 發表

只係特定運算開始發展

我 ...
GPCPU  其實就係 APU 主打.....
AMD 只不過 未 Ready , Fab tech 追唔上, R&D 追唔上
你見佢講左 DirectCompute/OpenCL 咁耐 都係推唔起
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-20 20:02 發表

協助做運算
I 記點解咁落力推 iGPU 性能

- 要打倒 A 記 APU 唔想比 APU 上到位 (A 記CPU 贏唔到係事實了, 不過GPU 就 )
- 另外方面就係 增加賣點 / Feature (例如 SB 新加既 QuickSync 唔少人係受落的) ...
你諗得太簡單...

引用:
原帖由 XT 於 2013-3-20 21:02 發表

你諗得太簡單...
Intel唔會大力做

因為x86先係主力

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-20 22:32 發表

Intel唔會大力做

因為x86先係主力
佢都要睇對台面色 , 隻Phil佢想點玩真係佢先知

引用:
原帖由 XT 於 2013-3-21 00:14 發表

佢都要睇對台面色 , 隻Phil佢想點玩真係佢先知
Intel想x86長存