[軟件] WinXP, until 2020!

究竟 Clouding 係咪「萬應良藥」呢??

一個活生生現成的好例子,大家可以參考下…………………

HKEPC

引用:
Originally posted by 小馬馬 at 2010-7-13 14:32:

近年大vendor 係咁猛吹 clouding,俾人錯覺唔用唔得,其實講到尾都係錢;
如果幫襯M記、Amazon clouding 的價錢,根本一D都唔低…………

你幫襯幾年,條數夠自己買server起喇!
我自己都睇個m$ 個 clouding 個價貴到 (EPC 廣告CLICK LINK 去睇)  
尤其係SQL 收費貴到

如果放個SQL SERVICE 上去 不如自己買LIC + SERVER 真係無今貴
唔駛下下計住 用咗幾多MB

引用:
Originally posted by 小馬馬 at 2010-7-13 14:39:

究竟 Clouding 係咪「萬應良藥」呢??

一個活生生現成的好例子,大家可以參考下…………………

HKEPC

完全失敗
EPC DESIGN

引用:
Originally posted by hungjoyee at 2010-7-13 14:44:
完全失敗
EPC DESIGN
證明行 clouding 唔係大晒,
本身SQL、coding 寫得衰,神仙難救……………

事實上走discuss / uwants既distributed server係比較可取

引用:
Originally posted by qcmadness at 2010-7-13 14:47:
事實上走discuss / uwants既distributed server係比較可取
大SITE 可以今做

但係EPC 個SITE INTERNET 都好高下
都可以搞到成日死都有問題啦

引用:
Originally posted by 小馬馬 at 2010-7-13 14:46:

證明行 clouding 唔係大晒,
本身SQL、coding 寫得衰,神仙難救……………
無錯 寫得錯 後果嚴重

唔係想blame Virtualization同Cloud Computing,但望下Google呢個early bird,都幾多蝦碌o野....