1080P 來了

引用:
原帖由 god123456 於 2012-10-9 12:28 發表
我當年用部htc touch hd都係好奇怪地跟288MB RAM
佢公司定製架

HTC之所以係HTC, 睇睇佢全名先....

引用:
原帖由 符碌 於 2012-10-9 12:28 發表

事實證明shamesung冇野做唔出
夠用就得,反正用得android就一兩年d人就換一次機,只要一兩年內用到就得

最大問題係android垃圾人地apple wp單核512mb都做到佢4核1g 2g ram感覺 ...
我冇乜所謂

Apple唔肯係我換机時賣淨机比我

呆灣 / LG唔肯賣唔殘障的比我

最後人人續親約只換Galaxy / iP

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-10-9 12:10 發表

有批人只睇spec
總之單核衰過雙核, 雙核衰過四核
遲d八核, 十六核如此類推

所以我不排除有D廠商,
就算某D雙核心都做到四核效果
基於marketing 理由都要四核 ...
Specification 重要
nokia 就死係 low spec high price bad OS

Specification 唯一
唔理 OS 唔理 upgrade (upgrade no extra income)
就 Shamesung 三兩月 一炸机
冇/遲到outdate 先有upgrade
仲要小心 咪買[水貨]

customer 辛苦你了

iDev 悶

引用:
原帖由 tamalemon 於 2012-10-9 12:30 發表

佢公司定製架

HTC之所以係HTC, 睇睇佢全名先....
SORRY,唔太明你想表達咩

引用:
原帖由 god123456 於 2012-10-9 12:44 發表

SORRY,唔太明你想表達咩
佢公司係做ODM的, 好早期已冇做加工, 硬係要D乜自己定做

一日唔改呢種廠佬思想, 恐怕等比潮流埋葬

DLX...
Dual La Xing

引用:
原帖由 tamalemon 於 2012-10-9 12:24 發表

當笑話聽把啦

想多一次, D呆灣佬至出名的 768 / 1536 ram邊樹黎既呢?  當時人人都冇既
我會諗.
會唔會係三叔有批有少少defect 的RAM
1G/2G 行唔到, 降落512MB1/1G 又有D 晒料
不如賣平少少行768MB / 1.5G
而htc 見到有平野執, 於是買咗依批貨回來

因為我記得以前d CPU 都因為產能問題
雙核CPU 會HANG 機, 所以熄咗有問題果邊
當單核賣

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-10-9 14:19 發表

我會諗.

雙核CPU 會HANG ...
梗係唔會啦,你認為慳果少少錢重要定品牌形象重要?
況且dram唔同cpu,dram顆粒有問題係成粒唔用得,減容都冇用
實情係製造商只會因應os+startup app+ui cache後,剩餘既ram剛好夠用而定制ram既數量
佢地根本冇預你multi tasking

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-10-9 14:19 發表

我會諗.

雙核CPU 會HANG ...
你講既道理係啱的
所以不小情形去underclock 做産品
但同htc情況不同, 因為若言係咁, 你會見有人係firmware試圖放番D ram出黎
而并閉唔使256一block咁做

佢公司係做ODM出身, 係用定製件産能做預期, 將roadmap轉做cash flow的一門學問
全行也受制於産能

而佢玩ram, 係因為有親怪ram, 係最平價的産品市場分隔"賣點"。 係紙上計劃上面, 有D critiria要滿足到, 先可以支持個forecast。

例如佢forecast 12季, 若今年賣8件產品夠數, 下年要forecast出夠10件, 先至有20%增長。  一係下年維持8件產品, 但件件賣多20%亦得。 乜乜物物評審要求滿足額外技術創新原素夠"含量"先可提升估計市場需求。 所以htc/sony咁中意出多兩部中庸機, 係想減少文件上"技術創新原素"阻力時又要交forecast 。

當一家公司唔夠紙上"賣點"&"創新"可用, 係會計迫埋身之時, 唯有係512 去 1G 中間加個768站, 1G 去2G 中間加個1536站囉~~