[硬件] 電腦硬件發展停滯不前

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2013-5-7 23:39 發表
話得平民化,當然唔係指要幾千蚊,而係幾百蚊一粒。
吹水,吹水,我都係因應樓主標題同佢所講,借題發揮吹下,唔好見笑!
就算ARM 4核都要幾舊水

引用:
原帖由 qcmadness 於 7/5/2013 23:38 發表

(部機係上網打機做功課的機, APU 4 core唔夠用, 要i5先得, 仲有就係i5重要過SSD)

依家D電話愈出愈貴.,,..,
6K 買部電話,.,..,,. 真系痴線..
(唔該唔好同 大水壼 比)
nokia 8250 都系幾舊水..
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2013-5-7 23:44 發表
因為好多人用手機多過電腦

引用:
原帖由 jackli 於 7/5/2013 23:44 發表
Over 10 yrs ago, i bought nokia 8850, cost $6xxx from smartone

But later buy cheaper and cheaper

引用:
原帖由 jackli 於 2013-5-7 23:44 發表
8250當年新出好貴, 起碼幾千.

引用:
原帖由 jackli 於 2013-5-7 11:44 PM 發表
宜家已經係一部電腦拎上手..
6千蚊一部日日用嘅電腦,都唔係好貴啫..

引用:
原帖由 MacMonster 於 7/5/2013 23:49 發表

8250當年新出好貴, 起碼幾千.
Maybe 3.5k+

引用:
原帖由 dannyboy 於 2013-5-7 23:50 發表

yes

引用:
原帖由 dannyboy 於 2013-5-7 23:50 發表

咁諗又好似系
doo..m = =

btw, 其實硬件發展無 落後過.,.,
ARM, A4 A5 A6 愈出愈慳電 (同一功率做到愈多運算)
power mgmt 都算系好大改進

以前p3 5X W
依家arm 1W半W 快過P3
好大進步嫁喇
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2013-5-7 23:58 發表
btw, 其實硬件發展無 落後過.,.,
ARM, A4 A5 A6 愈出愈慳電 (同一功率做到愈多運算)
power mgmt 都算系好大改進

以前p3 5X W
依家arm 1W半W 快過P3
好大進步嫁喇 ...
Atom / E-350而家的能力, 同P-D 805差唔多
又係好大改進

引用:
咁不如話早十零年前,plan唔貴都免費送機。
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

引用:
原帖由 bebird 於 2013-5-7 23:48 發表

Over 10 yrs ago, i bought nokia 8850, cost $6xxx from smartone

But later buy cheaper and cheaper
你十幾年前已係米王!
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 8/5/2013 00:49 發表
你十幾年前已係米王!
before would like to pay half month salary to buy. Now is impossible. U can see i only buy $1.1k smart phone