[硬件] 電腦硬件發展停滯不前

引用:
原帖由 bebird 於 2013-5-7 23:41 發表

引用:
原帖由 jackli 於 2013/5/7 20:47 發表

根本九成人上下網打下低B game 就夠.,.,.,.,
apu? gpu? shira nai!
我張 GTX660 原本係為 BF3 唔彈game , 為 SimCity 而買

依家玩得最多係全部唔大食
- Kerbal Space Program
- 大航海 Online *多開 食CPU 食到 FX-6300 100% Full Load
- MineCraft
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 toby 於 2013/5/7 20:50 發表

妖,買左張7850番來之後,好似冇電腦GAME好玩
原本對 SimCity 有期望既
不過 EA 玩死左 隻game bug 到一年後先玩啦
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 MacMonster 於 2013/5/7 21:40 發表
Intel出得太勁, 個個唔換機.
我只可以話  係咁推自己玩死自己
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2013/5/7 23:17 發表
幾時會有平民化16或32核CPU?
你不如諗下幾時出 16核 ARM 手機/平板重有機會過 Desktop CPU
要8Core / 8Thread 既 Desktop CPU 唔係無
不過唔會平民化囉個價

連最平既所謂 8Thread ( "8"Core ) FX-8350 都賣$15xx 又有人嫌唔夠 "CPU" Performance  
一般人用既軟件都用唔盡

你玩Professional / Content Creation / 3D Workstation 類就話者
天然系長髮眼鏡娘 最高

我都諗緊舊機升級定砌過部好,舊機都有6年歷史

引用:
原帖由 jackli 於 2013/5/7 23:44 發表
依家D電話愈出愈貴.,,..,
6K 買部電話,.,..,,. 真系痴線..
(唔該唔好同 大水壼 比)
nokia 8250 都系幾舊水..
就係用得多 , 唔爽 就換 所以唔覺唔覺變左越買越貴
同當年顯卡大戰 鬥貴鬥大張一樣
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 kclee514 於 2013/5/8 03:12 發表
我都諗緊舊機升級定砌過部好,舊機都有6年歷史
6年前就換機吧啦
天然系長髮眼鏡娘 最高

文書機 
大把學校政府部門/商業機構重係用緊 Pentium 4 class PC  
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 2013-5-8 03:13 發表

6年前就換機吧啦
C2D E4300 升級去 C2Q 9xxx 再加返 8gb ram 好似都夠玩(ssd 已有)
但d效能同 i5/i7 差好遠

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-5-7 23:59 發表

Atom / E-350而家的能力, 同P-D 805差唔多
又係好大改進
咁勁?

引用:
原帖由 BeleBala 於 2013-5-8 03:58 發表

咁勁?
都係仲未接受到

引用:
原帖由 dom 於 2013-5-8 03:14 發表
文書機 
大把學校政府部門/商業機構重係用緊 Pentium 4 class PC  
我學校今年一口氣轉哂i5/C2D 貨尾
不過圖書館printing station仲有小量P4

引用:
原帖由 kclee514 於 2013-5-8 03:15 發表
C2D E4300 升級去 C2Q 9xxx 再加返 8gb ram 好似都夠玩(ssd 已有)
但d效能同 i5/i7 差好遠
效能對你實際工作影響有幾大先

我都知i5 CPU power高過Celeron好多
但係除非玩Excel Simulation, 否則文書機, 你用i5同Celeron的分別唔大lor

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-5-8 04:09 發表

效能對你實際工作影響有幾大先

我都知i5 CPU power高過Celeron好多
但係除非玩Excel Simulation, 否則文書機, 你用i5同Celeron的分別唔大lor
睇分就差好遠,但係無實際用過唔知有咩分別
我都係上下網睇下hd 片,最多會買simcity 玩,咁樣升級定再砌過好?