[硬件] 有冇師兄熟NAS?

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 12:23 發表

Yup :o)

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-16 12:21 發表

請問係 raid 5 的情況下, 3隻 & 4隻 hdd 分別大唔大呀?
你個Limit係條LAN度
所以4隻HDD行RAID5就得。
買得起3TB就3TB,因為換HDD好煩下,要佢係咁rebuild,之後又要拉大volume :o)

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 12:25 發表

你個Limit係條LAN度
所以4隻HDD行RAID5就得。
買得起3TB就3TB,因為換HDD好煩下,要佢係咁rebuild,之後又要拉大volume :o)
果 d 3TB 一定會用晒係我部主機到
我們都在裝死地活在共匪統治下

既然已經完了, 那為什麼還要俾面給畜生們

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-16 12:27 發表

果 d 3TB 一定會用晒係我部主機到
主機用SSD啦

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-16 13:18 發表

主機用SSD啦
已經用緊 la
我們都在裝死地活在共匪統治下

既然已經完了, 那為什麼還要俾面給畜生們

今日行, 見到211 22XX, 211+ 就33XX, 410 就35XX 但128MB

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 21:01 發表
今日行, 見到211 22XX, 211+ 就33XX, 410 就35XX 但128MB
411+II

引用:
原帖由 ngotto 於 2011-7-17 22:03 發表

411+II
411+ 定II 好似56XX

同砌 PC 行 home server 有咩分別 ??

引用:
原帖由 lctang 於 2011-7-17 23:42 發表
同砌 PC 行 home server 有咩分別 ??
1:ITX要多HDD case難搵。
2:要底板有RAID5/6仲難。
3:加RAID卡冇槽加,有都食電食死你。

raid card 都唔係好食, 多十幾W

引用:
原帖由 lctang 於 2011-7-18 00:25 發表
raid card 都唔係好食, 多十幾W
人地個system唔計HDD最多食65W喳喎

只有synology 支援cifs?

down左本qnap 212 只寫行AD

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-18 10:24 發表
只有synology 支援cifs?

down左本qnap 212 只寫行AD
fix bug都用哂佢啲人力啦。