[硬件] 請問企業版 hdd 係唔係好 d, 無咁易死架?

Planned obsolescence
http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence

好多大公司都系咁做, 一年 或 一段時間 就換, 唔理好壞
doo..m = =

引用:
原帖由 micmicll 於 2012-9-15 21:44 發表
我有隻WD GREEN 2TB 用左3年幾都冇事
但無偏偏有兩隻死雞先後死
好彩呢兩隻係行RAID 1 + 另外offline back up
我用 wd green 1.5TB 已經死過 3次, 但 2TB & 3TB 就未有事
香港已經完了!
http://www.no3b.net

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 21:47 發表

我用 wd green 1.5TB 已經死過 3次, 但 2TB & 3TB 就未有事
我 wd 80gb 160gb 320gb
wd green 640gb 1.5tb 3tb 都用過,

全部都仲用緊!
doo..m = =

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-9-15 21:39 發表

家用就pray before you buy la
其實家用都可以做到 no SPOF 。

買兩隻NAS,各自行 RAID + hot spare,
兩隻NAS行realtime data replication,再買兩個UPS各自接住個NAS…………

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 21:50 發表

兩隻NAS行realtime data replication,再買兩個UPS各自接住個NAS…………
我主要係raid 1咋

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 21:50 發表

買個google cloud 會唔會平D..
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 21:45 發表
Planned obsolescence
http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence

好多大公司都系咁做, 一年 或 一段時間 就換, 唔理好壞
換過曬D HDD

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 21:52 發表
買個google cloud 會唔會平D..
係,
不過呢個thread講開買HDD嘛………

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-15 21:53 發表

換過曬D HDD
扣稅
doo..m = =

一句講哂: 重要唔該 print 出黎LA...
好似 上次果 百幾萬 區議會票, 應該仲系度
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 21:56 發表
一句講哂: 重要唔該 print 出黎LA...
好似 上次果 百幾萬 區議會票, 應該仲系度
唔可能...

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-15 21:53 發表

換過曬D HDD
係!
因為同一批碟同時買,life cycle差唔多,好大機會同時死!!!!!

就算行RAID,就算有 hot spare,同一時間死幾隻,整個SAN會rebuild到呆呆滯滯……………

我舊公司就試過,
兩座EMC SAN tower,總共過百隻36GB SCSI,一次過死五六隻!

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 21:58 發表

係!
因為同一批碟同時買,life cycle差唔多,好大機會同時死!!!!!

就算行RAID,就算有 hot spare,同一時間死幾隻,整個SAN會rebuild到呆呆滯滯……………

我舊公司就試過,
兩座EMC SAN tower,總共過百隻36GB SCSI,一次過死五六隻! ...
一係分batch買

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 21:54 發表
扣稅
仲有,
咁換法,vendor會俾一個好勁嘅discount

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 21:58 發表

係!

我舊公司就試過,
兩座EMC SAN tower,總共過百隻36GB SCSI,一次過死五六隻! ...
過百隻死五六隻,qc合格