[硬件] 又話 Haswell 完敗 APU ??

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:18 發表

IA64未死的
已經無significance

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:17 發表

Larrabee is dead

Phil係SSE-intensive CPU core
靠pack多d core打嬴Xeon / Opteron
yes..i know it's dead..
講返之前本身有larrabee呢件事..
Phil既出現都係因為larrabee..本身larrabee都係based on pentium去開發..

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:21 發表
yes..i know it's dead..
講返之前本身有larrabee呢件事..
Phil既出現都係因為larrabee..本身larrabee都係based on pentium去開發..
Intel做呢樣野無錯, 亦都係smart move
只係早期當埋GPU就傻仔je

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:18 發表

已經無significance
Intel仲未想佢死..佢仲諗緊點樣同xeon合併..希望可以同一個socket(依家唔知仲係唔係咁諗)..不過唔知要過多幾代至做到..

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:22 發表
Intel仲未想佢死..佢仲諗緊點樣同xeon合併..希望可以同一個socket(依家唔知仲係唔係咁諗)..不過唔知要過多幾代至做到..
放棄架啦

因為ecosystem實在太細, 尤其係當Xeon都開始加RAS capability (Opteron仲未加, 呢個又係advantage)
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:21 發表

Intel做呢樣野無錯, 亦都係smart move
只係早期當埋GPU就傻仔je
intel慢左半拍就真..俾nv上到位..胡so佬亦低估左larrabee既開發難度..

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:23 發表

放棄架啦

因為ecosystem實在太細, 尤其係當Xeon都開始加RAS capability (Opteron仲未加, 呢個又係advantage)
core實在太勁..xeon team一路上..iA64停滯不前..呢個最為可惜.. ia64隊team都真係頭痕.. 依家真係睇下新ceo上場後會點諗.

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:25 發表
intel慢左半拍就真..俾nv上到位..胡so佬亦低估左larrabee既開發難度..
錯了... NVIDIA而家直接同Intel / AMD對抗
Intel真係會開足馬力對付NVIDIA
AMD都有狗招對付NVIDIA

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-21 15:22 發表

可能,但實顧上,而家APU 未見到各大廠機有興趣用

就好似我上面所講, 如果IGPU 有各樣好處何樂而不為? 最重要係$$
而INTEL GPU 要改良係全世界人都知既事實,但改良幾多先夠,都只係觀點與角度

而QUICK SYNC,係IGPU 既副產品, ...

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:27 發表

錯了... NVIDIA而家直接同Intel / AMD對抗
Intel真係會開足馬力對付NVIDIA
AMD都有狗招對付NVIDIA
錯乜鬼..nvidia一向都係直接對抗intel...一路都數到intel勁唔掂好耐..

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:30 發表
錯乜鬼..nvidia一向都係直接對抗intel...一路都數到intel勁唔掂好耐..
no...

未出GPGPU computing NVIDIA無咁寸的
當然Intel / AMD攪iGPU都踩到NVIDIA

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-25 20:26 發表

好簡單一樣野
如果無 CUDA 講咩 GPU 加速 轉片 拿黎吋 Intel
Intel 做咩咁無聊係整 Sandy Bridge 個陣整 iGPU 順便整個 QuickSync 轉片 去 Counter ?

Intel 唔會做無聊既野 , 佢做咁多年賺大錢唔係無原因 ...
AMD其實最大問題一個字.."錢"
佢有intel咁既財力依家應該唔會搞成咁..

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:30 發表

no...

未出GPGPU computing NVIDIA無咁寸的
當然Intel / AMD攪iGPU都踩到NVIDIA
因為以前NV仲要靠intel做chipset搵食..display card都仲係要靠x86.. 所以無開聲..
依家就話之你..無左成個x86 market佢都生存到..

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:37 發表
因為以前NV仲要靠intel做chipset搵食..display card都仲係要靠x86.. 所以無開聲..
依家就話之你..無左成個x86 market佢都生存到..
到無左Xeon / Opteron, 睇佢d Tesla無platform點賣

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-25 20:18 發表

N 記 d Tesla 好快比 Intel Xeon Phi 打殘
因為 係唔想 N 記食佢可以賺錢既地方
我覺得唔會好快..但會食到佢唔少market..
同埋NV已經可以唔駛靠x86去到..就算過多10年8年..頂晒5 5波..