[硬件] 又話 Haswell 完敗 APU ??

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:37 發表

到無左Xeon / Opteron, 睇佢d Tesla無platform點賣
依家就係..過多10年好難講..不過都要睇下ARM點..連64-bit都未有你話死唔死..

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:39 發表

我覺得唔會好快..但會食到佢唔少market..
同埋NV已經可以唔駛靠x86去到..就算過多10年8年..頂晒5 5波..
Intel / AMD唔算落好多effort, 開始落effort (Phi / GCN)
就已經有廠會用, 因為Intel / AMD都有自己的full ecosystem

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:40 發表
依家就係..過多10年好難講..不過都要睇下ARM點..連64-bit都未有你話死唔死..
你真係以為Intel / AMD的low-power arch唔會進步?

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-25 20:28 發表

我咪講左
最大問題係個 BOARD , 鍾意亂咁黎!

你有無見 Intel 同 N 記係咁換 CEO 又轉高層架
A 記係近5年係轉左兩次 CEO, 重未計裁員 換中層都一大堆人名
群雄無首, 份job 都唔知保唔保得住 比你係兵仔都無心巒戰 ...
話時話dirk去左邊..

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:42 發表

話時話dirk去左邊..
52歲, 仲係好後生, wiki無講話佢離開左AMD去邊

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:40 發表

你真係以為Intel / AMD的low-power arch唔會進步?
我一路都睇好intel over ARM..放心..ARM其實我見到佢已經有樽頸..佢I/O真係勁唔掂..佢要I/O高..佢power efficiency呢樣野唔會夠intel黎.. 但NV就唔係咁睇..佢依家想靠ARM突圍..又睇下佢可以將ARM變成點..黃生叻仔黎的

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:43 發表

52歲, 仲係好後生, wiki無講話佢離開左AMD去邊
俾人炒都好突然..可能佢自己都諗唔到..

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:44 發表

我一路都睇好intel over ARM..放心..ARM其實我見到佢已經有樽頸..佢I/O真係勁唔掂..佢要I/O高..佢power efficiency呢樣野唔會夠intel黎.. 但NV就唔係咁睇..佢依家想靠ARM突圍..又睇下佢可以將ARM變成點..黃生叻仔 ...
ARM唔係NVIDIA控制...

同埋講power efficiency, Bobcat都唔見得差過ARM A9
何況Jaguar

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:45 發表
俾人炒都好突然..可能佢自己都諗唔到..
可能佢都有分咩Bulldozer隻鑊

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:40 發表

Intel / AMD唔算落好多effort, 開始落effort (Phi / GCN)
就已經有廠會用, 因為Intel / AMD都有自己的full ecosystem
Intel依家睇住你地慢慢玩就真..

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:47 發表
Intel依家睇住你地慢慢玩就真..
慢就唔會慢
因為desktop / notebook增長唔多

一係攪server, 一係攪tablet / smartphone

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:46 發表

ARM唔係NVIDIA控制...

同埋講power efficiency, Bobcat都唔見得差過ARM A9
何況Jaguar
無話佢控制..但NV真係想不斷改造自己既ARM出黎..
佢roadmap想放geforce落去..其實我諗緊..第時粒tegra會有幾食電*_*

引用:
原帖由 siuba 於 2013-3-28 02:48 發表

無話佢控制..但NV真係想不斷改造自己既ARM出黎..
佢roadmap想放geforce落去..其實我諗緊..第時粒tegra會有幾食電*_*
勁過暖爐

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:47 發表

慢就唔會慢
因為desktop / notebook增長唔多

一係攪server, 一係攪tablet / smartphone
希望佢mobile/server兩邊都有作為啦..
就咁睇haswell只係將desktop級既野放落tablet/smartphone第一步..我認為不出10年內..atom會夾埋入去..

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-28 02:49 發表

勁過暖爐
我驚NV咁樣又玩死自己..佢成日以為geforce夠快就係一切..又唔諗下好多人唔需要用到咁勁power..