[硬件] 平價SSD

128G, Lite-On, 2.5", MLC, ZETA, SSD, SATA3,LCH-128V2S        $298
開燈牌$299

DGM 240GB最平見$425

引用:
原帖由 Sandbo 於 2016-3-26 23:27 發表

TLC效能,consistency始終差一啲,係價錢上有些少優勢
WELL

都要睇下對手係咩嘅........................
BX200係....TLC+SM2256

仲衰過BX100

TLC係大勢所趨,遲早取代MLC成為主流.
所以之前見到SLC SSD平賣,唔理咁多,入返隻先.

遠古時代嘅IDE SSD,全部SLC嚟.

引用:
原帖由 62561 於 2016-3-29 12:49 PM 發表
TLC係大勢所趨,遲早取代MLC成為主流.
所以之前見到SLC SSD平賣,唔理咁多,入返隻先.

遠古時代嘅IDE SSD,全部SLC嚟.
MLC點都仲有市場

Sata interface 會一直cost down
轉緊去m2 nvme 搵食啦

引用:
原帖由 tat0801 於 2016-4-1 12:36 發表
Sata interface 會一直cost down
轉緊去m2 nvme 搵食啦
M2 NVMe一樣會平落去

引用:
原帖由 XT 於 2016/3/28 17:55 發表
128G, Lite-On, 2.5", MLC, ZETA, SSD, SATA3,LCH-128V2S        $298
開燈牌$299
邊度有賣......
之前買過隻 256GB $4XX
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 cheungmanhoi 於 2016/3/29 10:27 發表

WELL

都要睇下對手係咩嘅........................
BX200係....TLC+SM2256

仲衰過BX100
BX200 用緊 240GB
慢過 MX100 .....
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

sandisk uII 480G 行過  US$101

引用:
原帖由 dom 於 2016-4-2 16:31 發表

BX200 用緊 240GB
慢過 MX100 .....
BX200高不成,低不就

引用:
原帖由 qcmadness 於 2016-4-2 18:43 發表

真係要買TLC,其實得 Samsung買得過

可能聽日報下台灣價

引用:
原帖由 qcmadness 於 2016/4/2 18:43 發表

求其啦, 諗住塞去公司用唔想買太貴
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 kevinyuri 於 2016-4-1 01:24 發表

MLC點都仲有市場
唔係有無市場嘅問題,係廠商要降低成本.
其實QLC都發表左好耐,若干年後TLC亦會被QLC取代.