[智能電話] Android 好多野玩

Android 平台真係增長得好快好快……………

我半年前買Magic 時,App同WM/ iPhone比可以話「百無」;
而家已經接近平起平坐了。

引用:
Originally posted by bluesky at 2010-4-26 16:28:

咁又未到平起平坐既...
12萬 VS 3萬幾.... APPS  (IPHONE VS ANDROID)
不過你計下Android App ?嚗W長率,其實仲快過 iPhone ………

引用:
Originally posted by ivan15 at 2010-4-26 21:03:

其實有人對比過Palm OS 同iPhone
由開機到搵到對方電話號碼, Palm OS 都快好多

我敢講..以四大天王 (Calandar, Memos, Phonebook, To Do List) 的比較
Palm 仍然係所有OS 中最簡單, 最快, 最好!!! ...
我都係Palm Professional、HandSpring Visor、IIIc、T3 咁一路玩上黎;
而家櫃桶部 T3 仲係完整 100% work ………

你講得好琚APalm 死在不思進取,
去到 T3 一代,人地已經開始玩WiFi 玩多媒體,
T3 買張 WiFi SD card 竟然要千幾蚊!!!(早期仲夠膽無driver)
點買得落手?!

結果,焗開始轉會用 WM。

引用:
Originally posted by ngotto at 2010-4-26 21:59:

主要系死系多媒體到,當年$ony已經開左條路比佢,可惜Palm 不思維取
死多媒體、死網絡應用。

我仲記得,當日我用T3,
仲要日日返公司第一時間插 cradle sync 野;
人地用WM,係公司範圍有WiFi 已經可以 always online………

引用:
Originally posted by ivan15 at 2010-4-26 22:34:

正式原因從來冇講過~
但有人話係當年SONY 不睇好PDA 前景,
所以決定退出PDA 市場
咁講真, 對住間咁既古老石山的公司
SONY 幾有創意都係死...
Palm的故事話俾我地知,
IT產業,尤其hardware,汰弱的速度的確好驚人…………

一兩代產品線失敗,隨時無得翻身!

另一個極速衰落的經典例子,3dfx………

引用:
Originally posted by siupy at 2010-4-29 11:58:
意想不到!HP宣佈將以12億美元收購智能手機生產商 Palm
http://www.techorz.com/company-news/hp-1-2-billion-acquire-palm/

當大家仍然在猜想,最後究竟是 Lenovo、HTC、Dell 還是蘋果會吃下 Pal ...
根本幾間想食左Palm的公司,都係醉翁之意不在酒…………

佢地唔係想要推 webOS,反而似想倚靠Palm手上?鮥atent,
搞 mobile device。

坦白講,而家iPhone/Android/WM/BB/Symbian 已經鬥到七彩,
市場仲可唔可以容納多一個platform ??

引用:
Originally posted by smallhonhon at 2010-4-29 14:39:
其實我有時幾唔明點解要互片~

有時有D野~ 以事論事~ 每樣野都有優缺~
睇法每個人都唔同~

同聲同氣咪講多兩句~
唔岩既咪收線囉~ 可能... 太多人容易上火~......
呢個世界太多膠人,
既然我地控制唔到,唯有選擇唔同佢地糾纏。

好似 no.1 咁,大把未見過世面?鮡靚仔,
砌下機、乜野OS都試過裝下,就以為自己好叻好勁;
你同佢嘈,正如大哥們話齋,咪幫人老母教仔!