[電子電玩] [OpenTTD/Locomotion] 無聊下玩左成日 OpenTTD

[OpenTTD/Locomotion] 無聊下玩左成日 OpenTTD

當然單機玩有Cheat 左
我係貪過癮

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

我試過玩 發現除左開頭果 1,2 年之外... 只要一個人玩冇人同你爭 冇人靠害, 整翻幾條好賺既路線 好似煤果 D, 好快就印銀紙, 唔係狂填海 / 起隧道 / 起城好幾難用哂佢 = =

果 D 日本 MOD 既樓真係比原版好睇好多 更似一個城市 / 市郊 / 村...

引用:
Originally posted by bebe2803 at 2010-5-24 13:57:
我試過玩 發現除左開頭果 1,2 年之外... 只要一個人玩冇人同你爭 冇人靠害, 整翻幾條好賺既路線 好似煤果 D, 好快就印銀紙, 唔係狂填海 / 起隧道 / 起城好幾難用哂佢 = =

果 D 日本 MOD 既樓真係比原版好睇好多 ...
呢個日本mod可以令個城既人口起相同大小之下有更高 , 變o左易玩d

想問下日本MOD邊度D/L ?

引用:
Originally posted by siupy at 2010-5-24 21:14:
想問下日本MOD邊度D/L ?
OpenTTD 有下載 Addon 功能
NewGRF
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
Originally posted by bebe2803 at 2010-5-24 13:57:

果 D 日本 MOD 既樓真係比原版好睇好多 ...
所以我唯有係咁起
d 飛機搵錢多過火車一倍
係後期 d 火車提速之後 追到80%
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 2010-5-24 15:17:

呢個日本mod可以令個城既人口起相同大小之下有更高 , 變o左易玩d
但係我鍾意玩客運線 既 幾好
依家個 map 問題係
d 城太多人口搭車
我舊原有d 線 又無位擴建根本負荷唔到
依家d舊線城際火車
- 第一期發展個批已經塞爆車, 好似 MTR 繁忙時間咁 車貼車
- 第二期係另一個島起既 環島線
  有一個中型多用途站 (船 + 機場 + 火車 )
  路線有預留空間擴建 , 但係d 城增長太快 站位問題 都係塞火車 + 站爆人

- 第三期 係南面個d 細鎮
  主要接駁d 細鎮去個 洲際機場, 後期擴建鐵路連埋去另一個大型機場
  (塞爆人 > 2000 人 ) 疏導人潮 , 已預留位加密班次 ,
但係都開始塞火車 (主要係 洲際機場 <-> 大型機場直線 + 環狀線D 城多左人 )

- 第四期 係最新 "MagLev" 跨越半張地圖 , 起左我十年 (反正大把錢 )
  剛剛落成通車 , 加密班次中
天然系長髮眼鏡娘 最高

MetroCity AirPort + MetroCity Rail + MetroCity Rail Link 三合一站
(有貨運站的 但係架車傻左唔識翻 Depot )

係第三代設計

原先只有 City size Airport + 普通 Terminal ( T=====T= X === >)
第二代係升左機場 做當時最高級別 "International"  (太多班次 ) + 轉 RIRO 三月台
第三代係升機場做 4x 跑道 (雙起飛雙降落) 最高流量機場 , 加 "Airport" Link
(由左邊最遠機場連接沿途市鎮既區域快線)

暫時應付到流量 OK
天然系長髮眼鏡娘 最高

Phase 4 Final Upgrade
MetroCity Airport x MetroCity Rail x MagLev Upgrade

[ Last edited by dom on 2010-5-25 at 21:08 ]
天然系長髮眼鏡娘 最高

Phase 4
天然系長髮眼鏡娘 最高

Small network

引用:
Originally posted by qcmadness at 2010-5-25 21:12:
Small network
同你個d Tri-Channel 比更係小巫見大巫啦
我重係用普通 Signal 詐
未用 Pre-Signal
天然系長髮眼鏡娘 最高

你張MAP點gen. 出黎? 幾好睇咁

引用:
Originally posted by 真.飛鳥 at 2010-5-26 14:26:
你張MAP點gen. 出黎? 幾好睇咁
你要既可以 Upload 上黎
天然系長髮眼鏡娘 最高

新手報到

我淨係識玩細地圖, D城市一多就唔識起, 仲有我最怕D AI成日亂起野, 阻左我起鐵路, 但唔俾佢起鐵路佢就玩車仔同飛機陣, 成個畫面都係車同飛機, 認真麻煩, 結果要出矛招解決佢D車仔

仲有我又唔太識set個信號系統, 攪到成日都塞車, 有冇人可以分享下心得?