[電子電玩] [OpenTTD/Locomotion] 無聊下玩左成日 OpenTTD

引用:
Originally posted by dom at 2010-5-27 22:40:

你要既可以 Upload 上黎
upload啦

引用:
原帖由 真.飛鳥 於 2010-5-28 02:32 發表

upload啦
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 pigbale 於 2010-5-28 01:17 發表
新手報到

我淨係識玩細地圖, D城市一多就唔識起, 仲有我最怕D AI成日亂起野, 阻左我起鐵路, 但唔俾佢起鐵路佢就玩車仔同飛機陣, 成個 ...
學起鐵路要較無AI

QC QC 幾時會再開 Server Multiplay
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2010-11-9 01:13 發表
QC QC 幾時會再開 Server Multiplay
挑機?

我仲係玩緊loco... 我係咪好冇用...
玩TTD我會頭痛的.. 我覺得太難控制了...
我e家起緊條超大型(對我黎講.. )通勤鐵路 仲測試緊.. 睇下點先可能令d車唔會亂走..

起左一條自己從未起過的超大型通勤鐵路系統...
好有成功感..
開始改組緊路線
現時有一條長幹線,分3段行車  
頭同尾用4卡(2組)行駛,中段用2卡(5組)行駛
另外有4條支線
分別連接幹線中段尾站 2條(每條用一組,4卡行駛)
同埋幹線尾段尾站 2條(每條用一組,4卡行駛)
我仲不斷擴展緊...

現時想動手一次過打通整條幹線....
但中段係20年前起... .所以有d位唔夠長起4卡車既月台...
不過現時仲未飽和.. 仲可以用2卡車黎行(因為都幾密車下加上站距短... e家拉長左個中段先開始唔塞車... )...

我仲未研究倒點起4線月台... 不過好在e家2線月台都仲應付倒... (1940年.. 人口未有咁高.. )

拉長左條幹線
起多左一條支線同拉長左一條原有支線..

路線圖
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 leyland1989 於 2010-11-19 08:58 發表
我仲未研究倒點起4線月台... 不過好在e家2線月台都仲應付倒... (1940年.. 人口未有咁高.. )
我個system好簡單...

不過全部都dual-channel以上

綠線,藍綠,紅線同橙線理論上係可以直通 不過要解決左藍線不支援4卡,以及站太密既問題...
紅線有預留位置加站.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-11-19 12:16 發表

我個system好簡單...

不過全部都dual-channel以上
我未研究倒個走法
起過4線. 但會塞死... 要慢慢試信號同路軌..

我將Brokenhead Central Line 同埋紅線都拉長到去Oakhttam (共用軌道)
我用意係唔想Butterford 塞車....
因為唔拉長去.. d車要掉頭好麻煩.. 同埋唔夠搵另外起掉頭位.. 係原站倒頭出會搞到封左3條線...

引用:
原帖由 leyland1989 於 2010-11-19 12:12 發表
路線圖
比張 Map / save 睇下
天然系長髮眼鏡娘 最高