[相機攝影] D7000

引用:
原帖由 Richteralan 於 2010-9-16 20:19 發表

D7000 is lighter than D200..

and I found out GF1 + 14-45 is not much lighter than my previous D40 + 18-70
我原本都無諗過轉 D200
不過發現唔夠用, 例如對焦唔夠快等等
我就知要換機啦..

當年部 D200 2手買返黎, 個陣岩岩出 D300,
D200 2手價直插, 我買 1機2電 + 直倒都係 $7500
用左2年再賣出去都係 $5500

GF-1 比 D200/D70 輕太多, 而加我可以日日帶出街 (我多數帶 20餅)
不過如果 Nikon 出 EVIL 機, 我可能會轉返去
GF-1 有D野比唔到我, 佢比較似DC

引用:
原帖由 irvingtin 於 2010-9-17 09:04 發表

我原本都無諗過轉 D200
不過發現唔夠用, 例如對焦唔夠快等等
我就知要換機啦..

當年部 D200 2手買返黎, 個陣岩岩出 D300,
D200 2手價直插, 我買 1� ...
邊有野係萬能架

就算nikon evil都唔見得一定好過lumix

引用:
原帖由 雪莎 於 2010-9-17 09:18 發表

邊有野係萬能架

係, 不過比較鐘意 Nikon~

我更加在意SB700 xd

引用:
原帖由 雪莎 於 17/9/2010 06:42 PM 發表
我更加在意SB700 xd
SB700太貴

引用:
原帖由 雪莎 於 2010-9-16 20:18 發表

邊有野係萬能架

Lumix目前唯一優勢就是AVCHD

但是優勢好似到頂...AVCHD規格沒有1080/60p.

所以如果nikon/canon之流能出個EVIL有1080/60p
會有很多panasonic用戶會轉...

我知因為很多人已經在話 why GH2 has no 1080/60p, only 1080/60i 24Mbps

引用:
原帖由 wai-3-love 於 2010-9-18 10:05 發表

SB700太貴
係羅,仲做埋Master

分明係比D3000 D5000 呢類機用

所以搞到咁貴

老實講丫 SB600賣1980我都已經覺得佢貴

引用:
原帖由 雪莎 於 18/9/2010 12:03 PM 發表

所以搞到咁貴

呢個價我收2手SB800 or 全新Di866好過

引用:
原帖由 wai-3-love 於 2010-9-18 18:04 發表

Di866
唔好呀~~~~~

引用:
原帖由 雪莎 於 2010-9-18 20:40 發表

唔好呀~~~~~
好似唔係nikon既野你就唔岩咁既~?!

引用:
原帖由 toby 於 2010-9-18 23:52 發表

好似唔係nikon既野你就唔岩咁既~?!
\你有冇用過Di866

引用:
原帖由 雪莎 於 2010-9-18 12:03 發表

所以搞到咁貴

我係未出 D70 之前2個月, 已經買左 SB800
當時買相機 parts 未試過咁貴, 好肉赤~~
當時係比部 Prosumer Fujifilm s600 用
到而加我仲 keep住, 而加部 GF-1 都可以用佢
用 A mode 仲準過 built-in 支閃光燈~

引用:
原帖由 雪莎 於 2010-9-19 00:00 發表

\你有冇用過Di866
咁又冇

Di866就GN60 , SB800就GN56
866有既野,SB800都有,但866有彩mon,自動轉,副燈

當然,副廠黎講,睇你點睇姐,我朋友枝Di622都係無問題,我而家都想買返枝Di622 MII玩副閃

引用:
原帖由 wai-3-love 於 2010-9-19 10:53 發表
Di866就GN60 , SB800就GN56
866有既野,SB800都有,但866有彩mon,自動轉,副燈

當然,副廠黎講,睇你點睇姐,我朋友枝Di622都係無問題,我而家都想買返枝Di622 MII玩副 ...
有無 iTTL 先???
仲有, 有無 SB800 咁準???
Nikon 閃光燈, 最強係因為佢個 3D RGB 彩色測光, 係佢獨家既,
再加上 SB800 內置左測光功能, 所以就算A mode, 佢比其他燈準好多~