[相機攝影] 二手市場入面,Canon Nikon初階DSLR o既最大分別

二手市場入面,Canon Nikon初階DSLR o既最大分別

先唔計賣body升級果D用戶

只係講"成套賣"果類賣家

Canon果邊o既初階機,例如400D 450D 500D果類

好大部份都係連1855或1855IS賣

而Nikon果邊,例如D40 D60 D3000 D5000果類

都好大部份係連1855或1855VR賣

但成日都出現其他組合例如連1870、18105VR

而因為冇分單而叫大家買埋o既35.8都成日出現
(好彩Nikon初階機用唔到50.8,否則就好似Canon咁制做更多垃圾)

想當年

JK同我講佢 450D 70200 f/4 USM 580EX2

之後(消音想知去水區問我

變相係二手市場執Nikon初階機更加易執到好野

1855呢個焦距真係好蝦人用架...細光圈鏡黎講

引用:
原帖由 雪莎 於 2010-10-8 22:10 發表
之後(消音想知去水區問我

引用:
先唔計賣body升級果D用戶

只係講"成套賣"果類賣家

Canon果邊o既初階機,例如400D 450D 500D果類

好大部份都係連1855或1855IS賣

而Nikon果邊,� ...
我記得佢係用40D

引用:
原帖由 fo2live 於 2010-10-8 22:42 發表

我記得佢係用40D
係呀

你以為佢冇講我聽咩我咪話過佢果陣每日都浪費幾個鐘時間係我身上

咁你又知唔知佢部40D買左幾多日就賣出去丫?

知唔知點解要賣丫?

我諗呢件事佢淨係同我講過

引用:
原帖由 雪莎 於 2010-10-8 23:40 發表

係呀
你以為佢冇講我聽咩我咪話過佢果陣每日都浪費幾個鐘時間係我身上
知唔知點解要賣丫 ...
雖然我睇得出你暗示乜
但你多日與 jk 有關既言詞, 會唔會自我感覺良好多左一點 , hehe
with him , u just a cyber communication only..邊個唔會係 mutil target , 浪費? 互相娛樂下姐

anyway , 我贊成 Nikon 個 2nd hand newbie gear market 係易搵到好既 package

引用:
原帖由 雪莎 於 2010-10-8 23:40 發表

係呀

知唔知點解要賣丫 ...
印像用左一個月到
因為欠銀行錢, 所以放?

引用:
(好彩Nikon初階機用唔到50.8,否則就好似Canon咁制做更多垃圾)
其實50.8真係貢差咩...$600蚊收到F4光圈已經sharp過d 18-55, 18-135...