[電子電玩] [吹部大航海時代Online 2nd Age] 討論區

組織一下..
大宇初代:
Atlantic
Pacific

大宇末代:
戰列艦(Atlantic+Pacific)
幽靈船(新)

黑椒初代:
戰列艦
幽靈船
探索號

現在:
戰列艦
幽靈船
探索號
護衛艦

冇記錯應該係咁?
全海域大型船被搶劫可能應該係大宇搞出黎..
所以應該係幽靈船...
但唔知黑椒有冇改返正常..

升官了= =
終於4等...

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-12-26 14:45 發表
爭咁q遠... 荷蘭係戰服係小國, 係探服係第2大國
歷史原因...
因為我果陣陣.. 得3國.. 英,西,葡..
我仲記得馬賽係西班牙同盟港...
荷蘭係英國同盟港
威尼斯未去過唔知.. (果陣係危海黎.. )

以前最多勁人係葡萄牙.. 其次西班牙.. 最後英國..
之後一堆葡萄牙人蒸發左...
一堆叛左去英國/荷蘭..
國力排名變左英第一 西班牙第2 葡萄牙第3.. (以前3小國都係冇乜實力可言)
但自從一班痴線佬過左威尼斯.. 係咁燒銀紙搶同盟地... 搞到威尼斯變左最多國土.. (從而更多人叛過去.. )
荷蘭又因為一班英國海盜過左去... 因此變強.. (先唔計果班因為海爾德而入荷蘭既人.. )
最後法國... 係咁多年來都冇變過XD
現時戰服國力排行.. (以領土計.. )
威>英>西>荷>葡>土>法

引用:
原帖由 qcmadness 於 2010-12-26 15:50 發表

我本身都唔知...

但係好彩既係... 我想練工藝... 而法蘭西對工藝有特別的優勢
冇錯

引用:
原帖由 pigbale 於 2010-12-26 17:30 發表

呢一個開左係戰服就玩住先, 如果要開過一個先過黎

咁又唔駛, 因為現階段似乎有錢都升唔到level, 又買唔到新船, 所以有錢都用唔到
要新船我造比你. 好過你同NPC買..

引用:
原帖由 dom 於 2010-12-26 20:55 發表
唔怕死地衝左去馬德拉
運d 砂糖翻去 里斯本賣 已經一個 double ?!
馬德拉.. 冇危險可言嫁WO..

引用:
原帖由 dom 於 2010-12-26 21:04 發表
http://www.youtube.com/watch?v=219SK0e9e1g

原來會有北美玩
知道好耐..
不過我係估唔倒咁快又改版......

引用:
原帖由 pigbale 於 2010-12-27 00:46 發表

多謝你先, 順手貼下我隻搵食船
貼你level出黎.. 立即幫你做一隻..

引用:
原帖由 pigbale 於 2010-12-27 00:52 發表

thanks
又係荷蘭人..

做隻運輸型卡瑞克帆船比你..
但要商12lv先用得倒...
你幾點訓?
一係
商用大型高性能北歐帆船
商10.. 但要戰3..

引用:
原帖由 pigbale 於 2010-12-27 01:00 發表

邊隻行得快D?

而家果隻成日俾人爬頭
商用大型高性能北歐帆船
你夜訓.. 我可以e家立即online同你整返隻..

引用:
原帖由 pigbale 於 2010-12-27 01:05 發表

今晚我可以夜D訓既, 不過唔知升商等升唔升得切

不過我發現原來商用大型高性能北歐帆船要升戰等, 咁樣可能另一隻會好D, 係唔係?
戰3..  好快就升倒...
商12.. 我都可以好快咁同你升..
如果計倉.. 商12果隻會大d..
btw.. 2隻都要冒6先用倒..

引用:
原帖由 pigbale 於 2010-12-27 01:12 發表

我未開過戰, 唔知易唔易

但係另外兩個都好難升, 商就算有雙倍經驗都升得好慢, 更何況冒, 而家行4,5日先有幾點冒經驗.....
開下港都唔止啦..
1至30其實好易升..

引用:
原帖由 pigbale 於 2010-12-27 01:22 發表

咁我拿拿臨去開下新港先
最好轉左冒職先開..