[電子電玩] [吹部大航海時代Online 2nd Age] 討論區

美幸商會話送船+少量新人資金
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

加勒比製帆結果: 9連敗

引用:
原帖由 pigbale 於 2011-3-2 03:19 發表
加勒比製帆結果: 9連敗

尋晚跟 QC + QC Friend 練戰
55702 打完轉左打 948
中途走左去打 熱商
兩個船頭好強 , 竟然白佢地
熱商/熱傭 真係要準備滅火砂 , 佢地d 火燄彈
重有不停用外科 + 維修都升得快

不過948 硬好多 , 我d 14門高滑似乎唔係好打得入
可能要換甲板砲

商28 大卡 又幾好

天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

LL 其實探服有無角色玩緊
一齊玩啦
天然系長髮眼鏡娘 最高

輪到戀上有錢收

5x 14門高滑
160砲彈 + 310鋼材 + 310青銅

仲有無人要整

打 55702 組隊
大家互相幫忙修理, 外科 , 你幫我 我幫你整
無問題

頭先同 QC + 另一個人 (TD) 練好地地 ,
翻到熱那亞, QC off 左先, 有新仔問係咪練 55702 add 左三個新人
add 完, 另外兩個新人 明顯有玩開組隊, 快手接左任 拿拿聲跑去碼頭等
唯獨一條友 無接任 , 好啦, 提佢接左任先打
唔覆唔理 , TD諗住踢佢出隊之際佢先有反應, 話接唔到 , 見唔到 55
(但係其他人又接到?)

我即刻望望佢info , 鬼咩, 戰等 8 , 聲望 2000 都無更係無 55 啦
新仔戰等  8 , 渣排船仔,

開船, 個新仔問有無人識外科, 咁我同另外一個都識, ok 啦
你問問都ok , 另外兩個 都係練戰 , 又係練白兵
計埋 我之前搭開 , 5 個人 入面有4個白兵, 得我一個砲......

55 開波啦 , 你打過都知 佢班船仔 d 砲Combo + Critical 起黎 打中型船都扣唔少野 (比你用埋鐵板都話)
之前隊個拍開既 , 因為有練開白兵有技(劍術)  又有修理之類 , 會自己就住
新加個三個 , 其中兩個 都應該有打開 55702 , 都會自己睇住

4個白緊 , 得我一個比d "無白緊"既 55船追住我黎打
我又要自己修理 又要睇住patpat 唔好比人爆
佢地白緊整唔到  變相我做埋保姆
好啦 最低戰等條友 (8) 白兵, 無劍術, 人又唔多
跌到得翻 20 個水手都無 , 另外兩個 新加既 我又要睇住修理  (見佢地比人 Combo 左幾鑊 都係我+ 老手幫佢修理 ,
但係老手自己都要練白兵架)
問題係 我要keep 住補行動力 (食物)
除左老手之外 , 個低戰等白兵人 + 另一個 跌水手速度頗快 , 要不停外科  重要修理 !!
55 隻TD 得一半血,  低戰等人 隻船得翻唔夠 1/3 HP , 見到隻TD 想爆某 人尾之際 , 我唯有出手Criti 打爆TD

贏左 之後 , 個最低戰等條友 就嘈 , 做咩咁快爆TD ?
話練少左  , 我話 外科+修理都做唔切 , 我補行動力既食物都就用晒!

點知條友吋吋共 重彈我
"你不用修理不用打, 跑到邊邊只用外科做保姆就可以啦,反正你那麼快爆了 TD 都練不了! "

你老味 , 組隊練唔係咁架大佬 , 死人大陸佬 ......
遇過其他內地玩家都正常的玩 , 係你咁巴閉 淨係全隊幫你 補血+整船得你練 exp

去到突尼斯 ,新仔 無變裝度 (唔記得裝備吧?)
個個去到酒女報完任 行曬去海事 佢就呻 話做咩唔等佢 , 唔識阿拉伯話, 語言不通報唔到任
TD 最後走翻去酒女度 等佢完任, 再行翻去海事
個個都抽唔到 702 (新仔連 55 都抽唔到, 都唔夠 聲望, 佢分分鐘連提雷尼亞的危機都抽唔到!)
之前抽唔到 會輪住燒下委託書 睇下邊個抽到

個 "新仔" 話無呀 , 你地抽啦 (都預左你係咁)
抽到702 , 開船, 有人見到d NPC 排船就身痕 (TD 之前搭我同 QC 同隊個陣都問過 , 但係 今次搭三個新既 無出聲 , 淨係話 打702)
問其他人打唔打  其他人都係答 , 打 702 算啦

又呻話 55702 升exp 慢, 打呢d NPC Exp 多好多 , 重話不如打下熱商
(問題係, 你自己一個夠打咩? 打熱商 就算 QC戰25 + 我戰21 + 戀上戰19都唔夠打啦 )
無人理佢

臨到702 個位 佢又話
"imamage 你不用修理, 只用外科就夠了 ,沉了沒所謂"
"ima名字很怪 , 難讀"  (你老味......我改咩名關你鬼事咩 )
702 佢好命, d 船仔追住其他人+我黎砲, 佢掛住白 , 好少中砲 , 不過跌到得翻 1/4 hp 完場 (因為叫人唔好修理用外科嘛)

打完702 , 我話logoff 收工, TD 原本想打既 亦都隨即話 佢都off 了
重有一個戰17 既 話 無人練既話 佢自己離隊練了
得翻 某 "戰8" 小白 同一個白兵人 ( 無外科無修理, 但係見佢用木匠工具)係隊了
我離隊前 見佢係艦隊頻講  話練通宵

你咁既態度 咁既心態 就算有時間我都離隊唔鬼同你同組練啦
自己要人 support 但係 要其他人就曬你練 其他人就唔駛練
你都得架啦   , 點解同時三人離隊唔打 , 咪就係小白囉

天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 2011-3-3 02:21 發表
打 55702 組隊
無問題

頭先同 QC + 另一個人練好地地 ,
翻到熱那亞, QC off 左先, 有新仔問係咪練 55702 add 左三個新人

新仔戰等  8 , 渣排船仔, 問有無人識外科,  ...
叫佢走番去練提雷啦

睇佢連密探d白兵都未必夠打

呀係喎 差d 唔記得講
戀上
- 你d 香辛料 得翻 604 粒

東南亞安海了
東亞安海了
安海東南亞 , 我可以跑東亞敕命任務

星期六去開港好無?
天然系長髮眼鏡娘 最高

如何練小號

http://forum.gamer.com.tw/C.php? ... nA=48135&tnum=5
引用:
創號後先中學畢業(拿轉職證3+1)
轉商後準備1000個高價東亞貨(成本算1e)
等貨可以不抬60000以上後開始賣(注意保護狀態可回收6000w以上)
一次5~6個
20000聲望前一個可以拿45聲望
20000後一個也有22
所以賣完後不管哪國都可以拿到非敕命的全部入港
兼30等以上的商等
這時候轉戰弄一台商28(船廠貨即可)
最大人數砲48門
帶3個16甲板去加那利海清三艘編制的私掠海盜 或是加那利海盜(這個只到戰16)
私掠多的話一個晚上就可以到戰20
戰20後就轉冒去開港
先開加勒比順便解敕命
然後再開非洲順路去印度再解個敕命
這樣冒等也會到20以上
然後就可以換大一點的船一次大量丟貨衝商等
有足夠資金的話
一路衝上商64也不成問題(當然還是要先到56解60限制)
缺冒聲望就開港找港口控回報
戰聲望練到20就夠接戰轉了
真的沒辦法還可以回學校唸書拿轉職證
商64後就隨便了吧
引用:
我是這樣子練多開小號的
首先本號一定要能去安汶拉豆仔豆皮
然後在歐洲把4隻小號餵到能開商28
相信四隻小號 商等能28級 冒等8級也不難達到(開港就有了)
吃豆吃到商28 相信您也有印度洋入港證
然後在里斯本接 與卡利卡特的定期聯絡(海事公會)
到卡利卡特接印度的驕傲(商人公會)
順便拉藍寶 胡椒 印度藍 白檀 印度印花布 回歐賣
藍寶 胡椒掛商館(這兩樣是大包子的重要原料)
自己吃 印度藍 白檀 印花布
等你練到能開商46 就恭喜您出運
美幸行左一半
不過美幸練鑄造谷到 R10 賺左 商20
聲望不足 2500

天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 2011-3-3 02:21 發表
打 55702 組隊
無問題

頭先同 QC + 另一個人 (TD) 練好地地 ,
add 完, 另外兩個新人 明顯有玩開組隊, ...
比我就一野踢左佢走啦

引用:
原帖由 dom 於 2011-3-3 02:47 發表
呀係喎 差d 唔記得講
戀上
- 你d 香辛料 得翻 604 粒

東南亞安海了
東亞安海了
安海東南亞 , 我可以跑東亞敕命任務

星期六去開港好無? ...
要到時睇下點先...

轉職去練鑄造

引用:
原帖由 戀.上你的人 於 2011/3/3 19:24 發表

比我就一野踢左佢走啦
我唔係 TD 嘛
天然系長髮眼鏡娘 最高