[相機攝影] 輕便相機樂聲冠同儕

輕便相機樂聲冠同儕

消委會最近測試巿面 40款輕便數碼相機,經過照片及影片質素、使用方便程度等六項比較後, 10款總評分最高的數碼相機獲消委會推介,當中樂聲牌( Panasonic)佔 6款,總評分更冠絕同儕,成為今次測試的大贏家。
消委會測試 40款輕便數碼相機品牌包括樂聲牌、佳能、三星、索尼、卡西歐、富士等,價錢由 890元至 4,990元不等,所有型號均具備拍攝影片功能,當中 24款攝錄影片時可操作光學變焦。

五類別獲四個第一
測試樣本根據不同變焦鏡頭分成五大類,經過照片質素、閃光拍攝效果、影片質素、顯示屏、使用方便程度、功能多元性六項測試, 10款總評分最高的數碼相機獲消委會推介,樂聲牌共 6款入榜,當中 4款在相關類別中排名第一。
以最多巿民選擇的 3倍至 4倍變焦鏡頭類別計,排名首位樂聲牌 Lumix DMC-LX5總評分最高達 4星(最高 5星),成為今次測試最高評分的相機。消委會指該樣本低光拍照或攝錄影片均出色,防手震表現佳,整體影片質素高。佳能 IXUS 300 HS獲 3.5星,以半星之差屈居第二,但售價較樂聲牌便宜四成,整體照片及影片質素均不錯,可謂「平靚正」。排第三的三星 EX1,色彩還原準確度高,整體照片表現不俗,顯示屏清晰。
Loli退散,御姐無敵

咁P記都相當進取喎,
幾年前 D 人都話佢 D 相好多雜訊,
依家可以有四個第一。

引用:
原帖由 lorym 於 2010-12-16 08:36 發表
咁P記都相當進取喎,
依家可以有四個第一。

仍然多 noise, 同埋佢出黎既 RED  

引用:
原帖由 lctang 於 2010-12-16 08:47 發表

仍然多 noise, 同埋佢出黎既 RED  

咁..........即係 D 人既標准唔同左?

好多囡囡都係睇款

佢D 紅色未夠 Fuji 勁
不過消委會做既測試夠唔夠專業就另一個問題啦

引用:
原帖由 irvingtin 於 2010-12-16 09:22 AM 發表
佢D 紅色未夠 Fuji 勁
不過消委會做既測試夠唔夠專業就另一個問題啦
但係唔知點解我偏偏鍾意fujifilm嗰隻暖暖地偏黃嘅色

NOISE... 不能接受...

Pana室內WB有問題....
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

消委會個個人, 一定唔識用 ISO400以上

引用:
原帖由 註冊 於 2010-12-16 09:37 發表
呢部真係好低X
http://discuz.servehttp.com/view ... &extra=page%3D1
會唔會好快賣哂?
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

unless a compact dc is what you want,
a E-PL1 is only $38xx now............ much < LX5.....

引用:
原帖由 Godgundam 於 2010-12-16 07:35 發表
消委會最近測試巿面 40款輕便數碼相機,經過照片及影片質素、使用方便程度等六項比較後, 10款總評分最高的數碼相機獲消委會推介,當中樂聲牌( ...
Pan 仔的確幾好用嘛
我好滿意部 LUMIX ZS3 呢
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 lorym 於 2010-12-16 08:36 發表
咁P記都相當進取喎,
依家可以有四個第一。
Noise 可能話你聽,
低光都係差 , ISO 400+ 係嚴重
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴