[相機攝影] 買相機

引用:
原帖由 shirleyee 於 2010-12-25 20:13 發表

canon有無28mm喇你話
Fujifilm 機無 Super CCD 真係勸你唔好買好過
- 成像質素低
- AF 唔準
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

Why not get this instead ?
http://www.price.com.hk/product.php?p=122888&ct=intro
Pentax PENTAX OPTIO RZ10

At least it's new model
買水貨既話
我寧願你買 F300EXR , 至少有 HDR + SuperCCD

Or look for Pan 記
Panasonic DMC-ZR3

DC 機 個人用過 Nikon Coolpix 950 (好機一部 ) , Canon A700 , Fujifilm S2000HD ( 好唔惦 .....) , Ricoh R7 (老媽) 同 Pan 記 ZS3 (現役)  (Casio 就用過港女妹個部)
出新機 我只考慮 Canon 同 Pan 記

Nikon DC 仔唔惦.....

天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

p仔
DMC-ZS7
DMC-FX700

點睇!?

引用:
原帖由 foobar 於 2010-12-25 20:49 發表
p仔
DMC-ZS7
DMC-FX700

點睇!?
P 仔會比人話 noise 勁
但係我用緊 , OK 啦咁既價位 , DC 仔你想要幾靚

我用緊 ZS3
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 25/12/2010 08:36 PM 發表
Why not get this instead ?
http://www.price.com.hk/product.php?p=122888&ct=intro
Pentax PENTAX OPTIO RZ10

At least it's new model
買水貨既話
我寧願你買 F300EXR , 至� ...
ok,就呢部:shakehand

引用:
原帖由 wai-3-love 於 2010-12-25 23:44 發表

ok,就呢部:shakehand
邊部呀

引用:
原帖由 註冊 於 25/12/2010 11:51 PM 發表

邊部呀
pentax:shakehand

引用:
原帖由 wai-3-love 於 2010-12-25 23:58 發表

pentax:shakehand
好似唔多掂:shakehand
http://www.photographyblog.com/r ... _review/conclusion/
FinePix S2800HD咁大舊都揀得點解唔諗下Canon PowerShot SX130 IS

引用:
原帖由 dom 於 2010-12-25 20:36 發表
Nikon DC 仔唔掂.....
睇乜野款喇!!

我而家部 P7000,不知幾掂。
近幾年我有過10部DC仔以上,P7000 好過晒佢地;
唯一要挑剔係大部D,同AF有時失焦囉…………

部TX-7而家都長期打入冷宮,係防潮櫃裡面訓覺。

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-12-26 00:35 發表

睇乜野款喇!!

近幾年我有過10部DC仔以上,P7000 好過晒佢地;
唯一要挑剔係大部D,同AF有時失焦囉……… ...
睇dpreview個比拼,LX5同S95大勝P7000。
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2010-12-26 00:49 發表

睇dpreview個比拼,LX5同S95大勝P7000。
LX5未玩過唔知(不過我曾經有LX3),no comment;
S95 我同事有,佢日日袋住,我都玩過好多次…………

憑我自己親身體驗,
如果話S95 大勝 P7000,我覺得好可笑囉。

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-12-26 00:52 發表

LX5未玩過唔知(不過我曾經有LX3),no comment;
S95 我同事有,佢日日袋住,我都玩過好多次…………

憑我自己親身體驗,
如果話S95 大勝 P7000@...
即係dpreview不足信??
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

Nikon P7000都唔錯
佢應該係Nikon唔計DSLR 少有GE好機..

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2010-12-26 01:05 發表

即係dpreview不足信??
Sometimes their comment does not "fit" me neither,
so I always trust myself and take their samples as reference, ignoring their reviews.

引用:
原帖由 小馬馬 於 2010-12-26 00:35 發表

睇乜野款喇!!

近幾年我有過10部DC仔以上,P7000 好過曬佢地;
唯一要挑剔係大部D,同AF有時失焦囉……… ...
你部 P7000 定位 Prosumer 機黎架
平價個D 我試過 Nikon 機
真係唔多惦

Nikon 好耐之前我有部 Coolpix 950 都係好正架
不過 < $2000 既 Nikon DC 仔 , 比我寧願買其他牌子算

天然系長髮眼鏡娘 最高