[相機攝影] 你有冇走焦呀.....

你有冇走焦呀.....

測試過後,呢隻野真係好洗好用

準確度非常高,使用材料上都非常講究

有興趣可以整番隻,來源自DChome.net forum
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

咁你 d 鏡試成點?

N年前玩過了

引用:
原帖由 lorym 於 2011-2-6 10:37 發表
咁你 d 鏡試成點?
初頭以為走焦所以羅去賣啦...

原來一D都冇走到:shakehand

引用:
原帖由 wai-3-love 於 2011-2-6 11:03 發表
N年前玩過了
06年o既產物

用平面版真係試得唔準,唔整隻立體出黎唔掂..

而加對對焦問題好敏感

本身考慮緊N35.8同S30.4

S30.4玩到全開 色深都好理想

但放大率 對焦準確度 穩定性都非常失望

冇辦法 賣左支1870之後都係買N35.8好了

引用:
原帖由 威力啤酒 於 6-2-2011 12:31 PM 發表

初頭以為走焦所以羅去賣啦...

原來一D都冇走到:shakehand

引用:
原帖由 威力啤酒 於 6-2-2011 12:31 PM 發表

用平面版真係試得唔準,唔整隻立體出黎唔掂..
乜有平面版架咩?

引用:
原帖由 威力啤酒 於 2011-2-6 12:34 發表
而加對對焦問題好敏感

本身考慮緊N35.8同S30.4

S30.4玩到全開 色深都好理想

但放大率 對焦準確度 穩定性都非常失望

冇辦法 賣左支1870之後都係買N35.8好了 ...
18-70?
邊枝?

35.8啦..真係好好用

引用:
原帖由 toby 於 2011-2-7 04:05 發表

18-70?
邊枝?

35.8啦..真係好好用
Nikon AF-s 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED

三片ED鏡我都唔知要咁多黎做乜

16-85VR有兩片 17-55先有三片...........

N35.8有保障D,買S30.4我怕奶野

引用:
原帖由 威力啤酒 於 7/2/2011 12:14 PM 發表

Nikon AF-s 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED

三片ED鏡我都唔知要咁多黎做乜

16-85VR有兩片 17-55先有三片...........

N35.8有保障D,買S30.4我怕奶野
18-70呢枝嘅野成像

引用:
原帖由 wai-3-love 於 2011-2-7 12:47 發表

18-70呢枝嘅野成像
大劑 我摷單果陣見到張50mm 1.8D o既保卡

幾時羅番?

引用:
原帖由 wai-3-love 於 2011-2-7 12:47 發表

18-70呢枝嘅野成像
查實呢支野唔差

放大率唔錯,18mm時要黎變形拉長對腳都仲得

不過成像黎講 過左34mm之後就直線上升

34mm之前收光圈都唔掂 睇黎有D跟本o既問題

引用:
原帖由 威力啤酒 於 7/2/2011 12:49 PM 發表

大劑 我摷單果陣見到張50mm 1.8D o既保卡

幾時羅番?
唔怪得差D野咁
你想幾時?我聽日@SSP

引用:
原帖由 威力啤酒 於 7/2/2011 12:53 PM 發表

查實呢支野唔差

放大率唔錯,18mm時要黎變形拉長對腳都仲得

不過成像黎講 過左34mm之後就直線上升

34mm之前收光圈都唔掂 睇黎有D跟本o既問題
我就係想講好sharp