[相機攝影] 想買Tamron支70-300VC.....

想買Tamron支70-300VC.....

一手定二手好呢

DChome有人聲稱用過三次o既鏡賣$3450

新鏡$3750至$3880......

點解咁多人講鏡架....我已經下定左決心唔買住的了....
如果個價差300我會買新鏡....差價太少了
比多少少買個保障

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-3-6 17:40 發表
點解咁多人講鏡架....我已經下定左決心唔買住的了....
如果個價差300我會買新鏡....差價太少了
比多少少買個保障
而加鏡頭市場係早買早享受,遲買貴幾舊果下死呢

引用:
原帖由 威力啤酒 於 2011-3-6 19:19 發表

而加鏡頭市場係早買早享受,遲買貴幾舊果下死呢
海鮮價...唔知佢會升/降價呢下真係好衰
我之前係到煩入唔入70-200 好 , 跟住係到煩Sigma定tamron好....諗左好耐都決定唔到...所以放埋一邊...決定唔買.......住
之後又睇55-300....又諗邊支好....又要睇價錢又要睇人CM...再要諗邊支好....最後又係決定唔買住

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-3-6 20:40 發表

海鮮價...唔知佢會升/降價呢下真係好衰
我之前係到煩入唔入70-200 好 , 跟住係到煩Sigma定tamron好....諗左好耐都決定唔到...所以放埋一邊...決定唔買.......住
之後又睇55-300....又諗邊支好. ...
Canon Nikon只升不跌

Sigma偏向升價

Tamron會跌 但跌得極慢

總之 遲買都唔會平得到

重視質素緊要D..

咩 mount???
如果係 Nikon, 我見意買 Nikon 70-300 VR,
係貴少少, 不過質素幾好~

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-3-7 09:19 發表
咩 mount???
如果係 Nikon, 我見意買 Nikon 70-300 VR,
但測試出黎T70300VC各方面表現都比N70300VR好wo..

引用:
原帖由 威力啤酒 於 2011-3-7 10:36 發表

但測試出黎T70300VC各方面表現都比N70300VR好wo..
未試過,
不過我自己用過 N70300VR, 表現真係幾好

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-3-7 09:19 發表
咩 mount???
4k左右個支  見人講都ok唔錯

引用:
原帖由 威力啤酒 於 2011-3-7 10:36 發表

聽講T70300VC個防手震都好勁 , 但係唔識有人玩過

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2011-3-7 17:36 發表

聽講T70300VC個防手震都好勁 , 但係唔識有人玩過
我玩過丫麻

當日係萬成門口個展試過,支demo 70300VC要用佢部D90黎試玩唔拆出黎

唔緊要我都用D90

我扭到去300mm對焦係一個好遠o既招牌

1/6快門安打 我已經唔係石膏手,1/6都掂,真係掂

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-3-7 12:07 發表

未試過,
不過我自己用過 N70300VR, 表現真係幾好
係好好,如果比起Sigma Canon

N70300VR直頭超班

對焦快唔快, 副廠最怕就係對焦慢....
N70300VR 用係 D70/D50 身上都非常快~

引用:
原帖由 irvingtin 於 2011-3-7 22:23 發表
對焦快唔快, 副廠最怕就係對焦慢....
N70300VR 用係 D70/D50 身上都非常快~
拍得住N70300VR

300mm時感覺仲要快少少

引用:
原帖由 威力啤酒 於 2011-3-7 19:48 發表

我玩過丫麻

當日係萬成門口個展試過,支demo 70300VC要用佢部D90黎試玩唔拆出黎

唔緊要我都用D90

我扭到去300mm對焦係一個好遠o既招牌

1/6快門安打 我已經唔係石膏手,1/6都掂,真係掂 ...
好似好正